Antena Căutare

Decebal, cea mai mare statuie din Europa: Cum a înviat cu un milion de dolari un rege dac mort de 2.000 de ani

În 1994, cel mai bogat român din toate timpurile, Iosif Constantin Drăgan, a finanțat dăltuirea chipului regelui dac Decebal pe o stâncă din apropierea orașului Orșova, în Cazanele Mici ale Dunării. Lucrarea a costat 1.000.000 de dolari, a fost realizată de 12 oameni vreme de 10 ani, fiind cea mai mare statuie din Europa

În 1994, cel mai bogat român din toate timpurile, I.C. Drăgan, a finanțat dăltuirea chipului regelui dac Decebal pe o stâncă din apropierea orașului Orșova, în Cazanele Mici ale Dunării. Lucrarea a costat 1.000.000 de dolari, a fost realizată de 12 oameni vreme de 10 ani, fiind cea mai mare statuie din Europa

Zice-se că ani de zile Iosif Constantin Drăgan, cel mai bogat român din toate timpurile, n-a putut lipi geană peste geană. Omul - bolnav cu istoria tracilor și a dacilor - nu putea admite că pe malul sârbesc al Dunării se găsea, de aproape 2.000 de ani, ”Tabula Traiana”, o placă memorială de patru metri lungime și aproape doi înalțime, prin care împăratul roman Traian dorise să marcheze marșul victorios al trupelor imperiale romane spre Dacia, precum și victoria din războiul din 105-106. În 1994 a găsit soluția. Ce-ar fi dacă pe malul opus ar răsări chipul lui Decebal, marele rege al dacilor? El va da banii, va finanța tot, trebuie doar să găsească oamenii.

Articolul continuă după reclamă

Zona aleasă e un paradis. În apropiere de Orșova, la cataractele Cazanelor Mici ale Dunării, în golful Mraconia, pe raza comunei Dubova, acolo unde apele fluviului-s adânci, mai bine de 120 de metri. La doi pași e Mânăstirea. Ridicată pe la 1523, acoperită de apele Porților de Fier, târnosită, din nou, după 1989.

Căutătorii pleacă după alpiniști în Brașov dar află că există oameni destoinici și pricepuți și-n Băile Herculane și Orșova. Se fac primele angajări. De artistică se va ocupa Florin Cotarcea. Gheorghe ”Gigi” Predoni, 38 de ani, e cel mai experimentat cățărător. Din Italia, Mario Galeotti vine cu macheta lucrării. Semnează și nea ”Rudi” Cocic, mecanicul. În total, 12 viteji.

Lucrarea pleacă la drum pe 1 septembrie 1994. Se ridică schelele, se croiesc căile de acces, stânca e îmbrățișată de un cablu gros de 35 mm, pentru legarea corzilor. Treaba-i grea, aproape sisifică. Se defrișează copacii, se trece la curățarea stâncilor. Nu-i loc de utilaje grele, sacii de 50 de kilograme sunt cărați cu spinarea. Vara, piatra trage căldura, e ca-n mină. Se trebăluiește în două ture de câte șase ore, șapte luni pe an. Șpiț, baros, ciocan pneumatic, scripeți, pitoane. Viperele-s multe, sunt alungate cam 20 pe an. Unele parchează chiar deasupra alpiniștilor care lucrează cu dalta.

Diblurile ies. O echipă de cinci oameni cade de pe schelă. Nu suferă răni grave. Un sculptor e mușcat de șarpe. Pac, repede, ser antiviperin!

Se dau 20.000 de găuri. 20.000 de metri de fitil. 6.000 de metri cubi de stâncă dislocați. Cimentul e făcut pe ponton, dus cu sisteme speciale până sus. ”Nasul” regelui dac nu vrea să stea. Cade! Cu picamerul se curăță tot, ca pe scaunul stomatologic, până se ajunge la materialul compact. Se dau găuri adânci de doi metri, se plombează, se aduc bare de inox din Italia, pentru susținere.

Totul durează zece ani. În 2004 e gata. 1.000.000 de dolari e devizul. La bază apare scris ”Decebal Rex Dragan Fecit”. Regele Decebal reînviat de Drăgan, după aproape 2.000 de ani. Statuia are 55 de metri înălțime și 25 lățime. Ochii au 4,3m, nasul, 7. E cea mai mare construcție în stâncă din Europa. Iosif Constantin poate dormi liniștit. De fiecare dată când Traian deschide ochii de pe Tabulă vede, în zare, chipul dușmanului său dac.

Drăgan se stinge în 2008. Decebal dăinuie.

400 de muncitori au trebăluit 14 ani la Muntele Rushmore



Pentru a înțelege exact ce a însemnat munca la ”Chiplul lui Decebal” să trecem, puțin, Atlanticul, pentru o comparație cu Muntele Rushmore. Aici, între 4 octombrie 1927 și 31 octombrie 1941, sculptorul Gutzov Borglum (elev al lui Rodin), ajutat de 400 de muncitori, a realizat, în stâncă, chipurile a patru președinți americani: Washington, Jefferson, Lincoln și T. Roosvelt. Sculpturile din granit au 18 metri înălțime, la o altitudine de 1.750 m

sursa: decebalusrex.ro

Un fetus de 2,5 kilograme a fost scos din abdomenul unui adolescent... Ea e românca pe care o admiră mii de oameni! După ce a călătorit 30.000 de kilometri, a descoperit o lume fabuloasă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x