Antena Căutare

Descoperire UIMITOARE! Unul dintre cele mai folosite medicamente din ziua de azi, mai vechi decât ţi-ai putea închipui. Aspirina ar fi fost descoperită și folosită de oamenii de... Neanderthal

Analiza informației ADN extrasă din placa dentară (tartru) a unor exemplare de oameni de Neanderthal ne oferă o colecție inedită și extrem de importantă de date cu privire la viața acestor hominizi, cuprinzând detalii cu privire la alimentația lor, dar și cu privire la plantele medicinale pe care le ingerau atunci când erau bolnavi, dar și ce tipuri de bacterii aveau în gură

Analiza informației ADN extrasă din placa dentară (tartru) a unor exemplare de oameni de Neanderthal ne oferă o colecție inedită și extrem de importantă de date cu privire la viața acestor hominizi, cuprinzând detalii cu privire la alimentația lor, dar și cu privire la plantele medicinale pe care le ingerau atunci când erau bolnavi, dar și ce tipuri de bacterii aveau în gură

Studiul publicat în revista Nature indică cu exactitate hrana pe care o consumau relativ regulat cinci exemplare de oameni de Neanderthal care au trăit în Europa: rinoceri lânoși, mușchi și licheni, muguri de pin și oi sălbatice.

Unul dintre acești indivizi a suferit din cauza unui abces dentar și a avut și o infecție stomacală. Interesant este faptul că a încercat să se trateze singur, folosind plante în care este sintetizată aceeași substanță activă antiinflamatoare din aspirină, precum și plante cu proprietăți antibiotice. Cercetătorii au analizat și bacteriile din gurile acestor exemplare de hominizi și au ajuns la concluzia că în prezent, la mai bine de 48.000 de ani distanță, în gura noastră trăiește o bacterie care trăia și în gura oamenilor de Neanderthal.

"Practic ni s-a deschis o nouă fereastră spre propriul nostru trecut. Acum putem urmări (evoluția) microbiomului uman în timp și spațiu și putem înțelege mai bine procesul evolutiv", a susținut Keith Dobney, șeful Departamentului de Paleoecologie umană de la Universitatea din Liverpool și coautor al studiului.

Oamenii de Neanderthal au apărut în urmă cu aproximativ 400.000 de ani și au dispărut în urmă cu 40.000 de ani, după ce această specie de hominizi a ocupat un areal foarte vast — întreaga Europă și importante părți din Asia — areal ce a fost treptat ocupat de oamenii moderni.

De la descoperirea primelor exemplare fosile de oameni de Neanderthal în secolul XIX, cercetătorii au realizat sute de studii privind modul de viață al acestor hominizi. Un astfel de studiu ajungea la concluzia că oamenii de Neanderthal mâncau foarte multă carne, în special de căprioare, mamut și rinocer lânos. Alte studii au demonstrat că erau foarte inteligenți. Oamenii de Neanderthal au inventat pasta de lipit încă de acum 200.000 de ani, pe când primii Homo sapiens abia se nășteau, și au construit structuri complexe încă de acum 176.000 de ani.

Acest ultim studiu despre neanderthalieni publicat de revista Nature oferă noi informații directe despre ce mâncau și cum trăiau acești hominizi. Cercetătorii au extras informații ADN din placa dentară calcificată provenind de la cinci exemplare care au trăit în Europa în urmă cu 50.000 până la 42.000 de ani: două exemplare au fost găsite în Spania, două în Belgia și unul în Italia. Placa dentară este compusă din bacterii și resturi alimentare. Analiza ei indică ce obiceiuri alimentare avem și de ce boli suferim.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că neanderthalienii din Belgia se hrăneau aproape exclusiv cu carne — în special cu carne de rinoceri lânoși și de căprioară. Cei doi indivizi descoperiți pe teritoriul Spaniei se hrăneau preponderent cu vegetale: mușchi, licheni, ciuperci și muguri de pin. Analiza exemplarului descoperit în Italia nu a dat rezultate.

Unul dintre exemplarele ce provin din Spania a suferit de un abces dentar, o dureroasă infecție bacteriană, precum și de o infecție stomacală cronică, infecție care în prezent provoacă diaree severă, conform lui Dobney. Placa sa dentară conține și ADN-ul unei ciuperci de mucegai de tipul celei din care se obține penicilina (un antibiotic natural) și ADN de plop, plantă care conține același compus analgezic din aspirină. Acest lucru sugerează că neanderthalienii care au trăit pe teritoriul actual al Spaniei știau să ia medicamente atunci când erau bolnavi — un comportament extrem de modern pe scara evolutivă.

La același exemplar a fost descoperit și ADN-ul conservat al unor bacterii din specia Methanobrevibacter oralis ce au trăit în urmă cu 48.000 de ani și care încă mai trăiesc și în prezent în gurile noastre, într-o formă ușor diferită. Neanderthalienii au transmis probabil această bacterie oamenilor moderni atunci când s-au încrucișat sexual. "Este evident că între cele două specii (care s-au încrucișat) a existat un schimb de agenți patogeni și de microbiom", a subliniat omul de știință.

Studiul publicat de Nature are însă și niște limite. ADN-ul analizat de cercetători este extrem de vechi și ar fi putut fi contaminat de solul din peșterile în care au fost găsite aceste specimene. Este posibil, spre exemplu, ca cei doi indivizi descoperiți în Spania să nu se fi hrănit cu mușchi și licheni, fosilele lor putând să se contamineze cu astfel de ADN din mediul înconjurător.

Dobney asigură însă că riscurile de contaminare ale ADN-ului analizat sunt foarte mici pentru că informația genetică provenind de la animale, plante sau ciuperci se degradează rapid dacă nu se află într-un mediu protejat, așa cum este mediul oferit de placa dentară calcificată.

Cea mai interesantă parte a studiului este analiza microbiomului din gura oamenilor de Neanderthal, susține Christina Warinner, de la Laboratorul de Antropologie Moleculară și Studii ale Microbiomului din cadrul Universității din Oklahoma. În ultimii ani oamenii de știință au început să studieze cu atenție "grădina zoologică" de bacterii și virusuri care trăiesc în organismul nostru și abia începem să înțelegem rolul jucat de aceste organisme microscopice în menținerea stării noastre generale de sănătate.

Dacă aflăm ce bacterii conținea microbiomul strămoșilor noștri hominizi și dacă descoperim cum au evoluat aceste bacterii, vom înțelege mai bine cum funcționează organismul nostru în prezent. Acest studiu "este un important memento despre cât de multe avem de făcut pentru a înțelege evoluția și ecologia microbiomului uman, parte fundamentală a biologiei umane", a subliniat Christina Warinner.

Profeția neștiută a Babei Vanga despre România: „Dacă nu vor asculta, va fi vai și amar. Pot deveni un popor ales!”... Video! A pus o rolă de hârtie igienică la fiert iar rezultatul i-a schimbat viaţa. Cum să faci cea mai fină dantelă din ...
Video recomandate
Chefi la cuțite | Sezonul 12, 26 septembrie 2023. Ce decizie surprinzătoare a luat chef Cătălin Scărlătescu, după ce s-a ridicat interdicția de a vorbi
Chefi la cuțite | Sezonul 12, 26 septembrie 2023. Ce decizie surprinzătoare a luat chef Cătălin Scărlătescu, după ce s-a ridicat interdicția de a vorbi Marti, 26.09.2023, 22:00
Parteneri Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios Catine.ro Shakira le-ar fi făcut o propunere "neobișnuită" părinților prietenilor lui Milan și Sasha. Ar fi fost dispusă să dea bani grei Shakira le-ar fi făcut o propunere "neobișnuită" părinților prietenilor lui Milan și Sasha. Ar fi fost dispusă să dea bani grei Happy Channel Gestul unei rusoaice, după ce soțul ei a fost luat prizonier în Ucraina. „Nu mai e Evgheni al meu” Gestul unei rusoaice, după ce soțul ei a fost luat prizonier în Ucraina. „Nu mai e Evgheni al meu” Libertatea.ro Cât de fragil este noul iPhone 15 Pro Max. Momentul în care dispozitivul este spart cu mâinile goale: "N-am anticipat asta deloc"  VIDEO Cât de fragil este noul iPhone 15 Pro Max. Momentul în care dispozitivul este spart cu mâinile goale: "N-am anticipat asta deloc" VIDEO Ziare.com Unica fiică a lui Leonard Doroftei, transformare radicală. Tânăra întoarce toate privirile Unica fiică a lui Leonard Doroftei, transformare radicală. Tânăra întoarce toate privirile AntenaSport Noi imagini INEDITE de la nunta cântăreței Ana Baniciu. Ce a dezvăluit artista despre eveniment și ce detalii au fost surprinse în imagini. FOTO Noi imagini INEDITE de la nunta cântăreței Ana Baniciu. Ce a dezvăluit artista despre eveniment și ce detalii au fost surprinse în imagini. FOTO Elle Oana Zăvoranu îl acuză pe fostul ei soț că i-a cheltuit 162.000 de euro cu amanta. Vedeta susține că i-a luat casă și mașină din banii ei: “Sunt împreună de un an jumate” Oana Zăvoranu îl acuză pe fostul ei soț că i-a cheltuit 162.000 de euro cu amanta. Vedeta susține că i-a luat casă și mașină din banii ei: “Sunt împreună de un an jumate” Spynews.ro Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO BZI O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea are mii de urmăritori și pozează incendiar – GALERIE FOTO O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea are mii de urmăritori și pozează incendiar – GALERIE FOTO BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă HelloTaste.ro Se schimbă legea pensiilor! Marcel Boloș, anunț despre majorarea veniturilor seniorilor Se schimbă legea pensiilor! Marcel Boloș, anunț despre majorarea veniturilor seniorilor Antena3.ro Arată ca un câine, dar e un animal unic. Cercetătorii au fost uimiți când au aflat cu ce au de-a face, de fapt Arată ca un câine, dar e un animal unic. Cercetătorii au fost uimiți când au aflat cu ce au de-a face, de fapt useit Horoscopul zilei de 28 septembrie 2023. Berbecii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 28 septembrie 2023. Berbecii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Salariile românilor au crescut in medie cu 10 procente în 2023. București conduce în topul orașelor cu cel mai bine plătiți angajați Salariile românilor au crescut in medie cu 10 procente în 2023. București conduce în topul orașelor cu cel mai bine plătiți angajați Wall-Street Etalare de Tarot: Care este următorul pas al persoanei la care te gândești? Etalare de Tarot: Care este următorul pas al persoanei la care te gândești? Kudika A pus sare în mașina de spălat vase și a avut parte de o surpriză. Ce s-a întâmplat în 24 de ore A pus sare în mașina de spălat vase și a avut parte de o surpriză. Ce s-a întâmplat în 24 de ore Playtech Ce înseamnă, de fapt, expresia „eram pe drojdie”. A fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei Ce înseamnă, de fapt, expresia „eram pe drojdie”. A fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei Redactia.ro Cântăreţul Guess Who, prins drogat la volan. Acesta ar fi consumat cocaină înainte să fie oprit de poliţişti, în Capitală Cântăreţul Guess Who, prins drogat la volan. Acesta ar fi consumat cocaină înainte să fie oprit de poliţişti, în Capitală Observator Cât de eficientă este hidratarea împotriva ridurilor. Mituri despre frumusețe Cât de eficientă este hidratarea împotriva ridurilor. Mituri despre frumusețe MediCOOL Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Cum s-a îmbrăcat această femeie la o nuntă. Când au văzut-o, ceilalți invitați și-au făcut cruce Cum s-a îmbrăcat această femeie la o nuntă. Când au văzut-o, ceilalți invitați și-au făcut cruce Gandul Legea din Codul Rutier 2023 care îi poate amenda pe șoferii din România cu 1.160 de lei, fără să își dea seama Legea din Codul Rutier 2023 care îi poate amenda pe șoferii din România cu 1.160 de lei, fără să își dea seama CanCan Schema națională de vaccinare a copiilor Schema națională de vaccinare a copiilor DeParinti Taylor Swift și Travis Kelce au fost fotografiați împreună pentru prima dată. Cum au fost surprinși cei doi îndrăgostiți Taylor Swift și Travis Kelce au fost fotografiați împreună pentru prima dată. Cum au fost surprinși cei doi îndrăgostiți ZUTV Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline UseIT Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Chefi la cuțite | Sezonul 12, 27 septembrie 2023. Chefii au degustat preparatele concurenților de la duel Chefi la cuțite | Sezonul 12, 27 septembrie 2023. Chefii au degustat preparatele concurenților de la duel Miercuri, 27.09.2023, 23:10
x