Astronomii au descoperit o planetă uriașă, mai mare decât Jupiter, dar care are o densitate similară cu a polistirenului.
Echipa care a descoperit planeta KELT-11b, care orbitează în jurul unei stele aflate la 320 de ani-lumină de Pământ, spun că această lume deosebit de ”umflată” este a treia cea mai puțin densă planetă cu rază și masă măsurate precis. Această sferă ciudată ne-ar putea oferi detalii despre cum evoluează aceste exoplanete.
”Planeta este cu 40% mai mare decât Jupiter, dar este de cinci ori mai puțin densă, astfel că densitatea este aceeași cu a polistirenului”, spune Joshua Pepper, astronom la Leigh University din Pennsylvania. Descoperirea planetei a fost dificilă, deoarece observațiile inițiale ale stelei arătau doar o urmă slabă a tranzitului planetei în fața astrului. Schimbarea de luminozitate era doar de 0,3%, scrie playtech.ro.
Dincolo de densitatea anormal de scăzută a planetei, aceasta are parte de o stea extrem de luminoasă. Steaua KELT-11 este în proces de transformare în gigant roșu. Cercetătorii estimează că în aproximativ 100 de milioane de ani, planeta va fi înghițită de steaua gazdă, pe măsură ce astrul se va extinde și va acapara planeta. Procesul va dura destul de puțin, deoarece planeta este foarte aproape de stea, efectuând o mișcare de revoluție în mai puțin de cinci zile.
Se pare că planeta cu densitatea polistirenului este de aproximativ două ori mai mare decât ar fi normal, având în vedere masa și poziția sa față de stea, dar este un punct bun de pornire a studiilor cu privire la astfel de planete.
De asemenea, faptul că steaua se apropie de finalul vieții reprezintă un nou obiect de studiu pentru astronomi, care pot înțelege mai bine atât fenomenele planetare, cât și pe cele stelare din această perioadă.