Ora 4:00 a devenit ora 5:00 în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile au fost date înainte cu o oră. Duminică, 27 martie, a devinit astfel cea mai scurtă zi din an. În România, regula trecerii la ora de vară se aplică în mod constant din 1979. Odată cu trecerea la ora de vară, ţara noastră se aliază majorităţii statelor din Europa, Asia, America şi Nordul Africii, pentru a fi folosită mai eficient lumina naturală.
În lume, prima schimbare a orei a avut loc în 1907, la iniţiativa britanicului William Willet. Ideea i-a venit acestuia cu doi ani mai devreme. Mergând dimineaţă foarte devreme către un loc unde să ia micul dejun, călare pe cal, William a văzut că, deşi era foarte multă lumina la acea ora, mulţi londonezi încă doarmeau şi nu îşi începuseră activitatea zilei. Era ora 6 dimineaţă, iar locuitorii Londrei începeau să muncească, de obicei, de la ora 7.
Britanicul, la bază constructor, a avut la această oră matinală o revelaţie: deşi era lumină afară, de această conjunctură nu profita nimeni. În 1907, Willet propunea ca în fiecare din cele patru duminici ale lunii aprilie să se dea ceasul înainte cu câte 20 de minute, şi apoi cu câte 20 de minute în urmă în cele patru duminici ale lunii septembrie. Schimbarea a avut loc temporar, abia în 1916, fiind o decizie definitivă. Ora de vara a fost adoptată definitiv de britanici abia în mai 1916, la un an după moartea lui Willet şi la o luna după ce Germania a luat, prima, o hotărâre similară.
Pierdem somn, câştigăm o oră de lumină maturală
Prin schimbarea la ora de vară nu se mai pierde prima ora de soare din zi, în schimb se profită de o ora în plus de lumina seară, atunci când se face economia de energie electrică prin nefolosirea surselor pentru iluminat.
Reducerea consumului de energie electrică este impresionantă. Prin schimbul la ora de vara, pentru cele 7 luni în care îşi are efectul, se estimează că se face o economie de aproximativ 5% pentru fiecare gospodărie.
Chris Martin, fără ceas pe mână
Willet este stră-străbunicul solistului trupei Coldplay, Chris Martin, s-a născut în comitatul Devon, Marea Britanie, acum 39 de ani. Martin a moştenit dragostea pentru învăţătură a antecesorilor săi, absolvind University College London. În interviuri, a mărturisit că a citit Studiile Lumii Antice și a absolvit cu onoruri First Class în greacă și latină. Artistul a fost căsătorit cu actriţa Gwyneth Paltrow, separarea generându-i "un an de depresie".
Ora de vară este valabilă până în ultimul weekend din octombrie, adică până la 30 octombrie 2016.
Ziua e scriitor. Noaptea dă cu mopul la metrou. Publicat în 11 țări. Premiat. ”Trebuie să pun ceva pe masă celor mici, n... Foto! Acestea sunt cele mai vechi aeroporturi din lume! România, surprinzător, e pe locul al treilea...