Cutremurul din 1977 produce pagube uriașe. În București, Blocul ”Dunărea” se prăbușește. La câțiva pași de el, Biserica Enei rămâne în picioare, dar e avariată. Ceaușescu simte că a găsit motivul ideal pentru a o demola. Dar edificul se încăpățânează să piară. Se ordonă dărâmarea turlei cu o bilă de oțel, mișcată de o macara. Străinii de la ”Intercontinental”, din balcoane, trag poze și-și fac cruce...
Cutremurul din 10 noiembrie 1940, dărâmă Blocul ”Carlton”, de pe Bulevardul Magheru, colț cu Strada Regală. Undeva la 200 de morți. Peste 37 de ani, pe 4 martie 1977, celălalt seism puternic culcă, la pământ, Blocul ”Dunărea”. Culmea, între ele rămâne, în picioare, Biserica Enei. Paradoxal, acesta îi va fi începutul sfârșitului.
Biserica Enei viețuia vis-a-vis de Hotelul ”Intercontinental”, în zona Pieței Universității. Iana, o soție de târgoveț, dăduse bani pentru ridicarea lăcașului pe la 1611, cu hramul Sfântului Nicoale. Safta, jupâneasa, o zidește din piatră și cărmidă, pe la 1720. Anii 1930 o găsesc încadrată între două clădiri în stil modernist, pe Bulevardul Magheru. Starada din spate, devine, pe vremea comuniștilor, a Arhitecturii. Vine cutremurul din martie 1977. ”Dunărea” pică, dar biserica rămâne, neafectată, în picioare. Ceaușescu simte că a găsit motivul perfect pentru a o demola, anunțând că mizează pe o nouă capitală, modernă. Aici apare o chestiune interesantă, dar greu de verificat: se pare că Biserica Ortodoxă Română trimisese o cerere la Direcția Patrimoniului Istoric, susținând că locașul de cult ar trebui declasat, lucru ce avea să înlesnească demolarea.
Două Transportoare Amfibii Blindate au culcat-o la pământ!
Aici intră în scenă profesorul Radu Ștefănescu, pe vremea aceea student la la Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”, anul V. Geniala idee a lui Eugen Iordăchescu de a muta bisericile nu apăruse, încă, așa că Enei devine primul ansamblu de acest gen demolat de Ceaușescu, din șirul de 23. Ștefănescu ia un aparat ”Canon FTB QL” și, împreună cu prietenul Dinu Lazăr, merg să imortalizeze ultimele zile din viața bisericii. Cum se va vedea peste timp, pozele trase vor fi de o valoare inestimabilă.
Momentul exact în care cele două TAB-uri reușesc să dărâme turla bisericii
Pe 28 aprilie Ceușescu (după unele surse Elena) dă ordin ca biserica să fie lovită de o bilă legată de o macara. Turla, însă, nu cedează. ”Pe 29 aprilie am intrat chiar pe șantier”, își aduce aminte Ștefănescu. ”Eram extrem de emoționat, șantierul colcăia de muncitori, militari. Erau și câțiva sudenți de la Institutul de Artă Nicolae Grigorescu, ce încercau salvarea unor bucăți de frescă”. Înauntru existau picturi faimoase semnate de maestrul Gheorghe Tattarescu. Cu un cablu de oțel se încearcă secționarea turlei. Se rupe, nu rezistă. De peste drum, din balcoanele Hotelului ”Intercontinental”, străinii văd totul și se crucesc. Pe 30 aprilie sunt aduse și doua TAB-uri. Comuniștii au legat, de ele, fire puternice. Noaptea au tins curentul. S-a făcut beznă. Atunci cele două TAB-uri au pornit, trăgând turla pe care au reușit să o dărâme. ”Totul a fost cufundat într-un nor de praf. Nu se vedea nimic. Când lumina s-a reaprins, era clar: distrugerea fusese definitivă: Biserica Enei nu mai exista!”, mai spune Ștefănescu. 30 aprilie 1977.
La 39 de ani de la demolarea bisericii, studentul de atunci decide publicarea imaginilor-document.
Credit foto: Radu Ștefănescu / muzeuldefotografie.ro
Te pricepi la emoji-uri? Atunci uite cum poți să câștigi bani simplu și rapid! Distracția e garantată!... FOTO: N-o știa nimeni, dar după o singură operație estetică a ajuns vedetă! Bbbbuzele abia îi încap în poze...