Antena Căutare

Dumitru Dan, românul care a călătorit 100.000 de kilometri PE JOS!

În 1916, la câteva decenii de la publicarea celebrului roman SF "Ocolul pământului în 80 de zile" (Jules Verne), Dumitru Dan reuşeşte ceva impresionant! Călătoreşte PE JOS 100.000 de kilometri


În 1916, la câteva decenii de la publicarea celebrului roman SF "Ocolul pământului în 80 de zile" (Jules Verne), Dumitru Dan reuşeşte ceva impresionant! Călătoreşte PE JOS 100.000 de kilometri

În 1908, Dumitru Dan se afla la Paris împreună cu viitorii săi tovarăşi de călătorie, Paul Pîrvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu. Doi studiau la Conservatorul Naţional de Artă Dramatică, iar Dan şi Pîrvu la Facultatea de Geografie. O studenţie strâmtorată de resursele limitate, completate cu susţinerea de mici concerte de muzică şi dansuri populare pe la diverse teatre pariziene.

Un afiş de pe un zid şi lipsa banilor îi vor schimba destinul!

Dan reţine pentru istorie: „Printre cei doi care s-au înscris la Conservator era şi un ardelean Paul Pîrvu, din Sibiu, care cânta foarte bine din caval, din fluier şi din cimpoi. Celălalt, Pascu, cânta din armonică, din flaut, din clarinet şi erau dornici de muzică şi s-au înscris la Conservator. Eu şi cu Negreanu am căutat să fim înscrişi la facultatea de Geografie pentru că era de trei ani şi să terminăm mai repede şi să ieşim şi noi ca profesori”.

Articolul continuă după reclamă

În acest context, apare provocarea şi spectaculoasa schimbare a patru destine, în urma citirii unui anunţ des întâlnit în acele zile pe zidurile clădirilor şi în paginile ziarelor: Touring-Club de France organizează un concurs de globe-trotteri în care să se facă ocolul pământului; recompensa era substanţială: un franc pentru fiecare kilometru parcurs pe jos în jurul lumii. Totul, în scopul stimulării turismului, unul dintre numeroasele obiective ale asociaţiei franceze.

În condiţii stricte, Dan mărşăluia timp de 10-12 ore pe zi, indiferent de vreme...

Întrecerea urma să se desfăşoare în condiţii stricte şi de o rigoare deosebită, traseul, la alegerea concurenţilor, trebuind să fie parcurs integral pe jos: „Acolo, luând condiţiunile, ne-au cerut aşa: că trebuie să facem un program, un itinerariu prin care să arătăm pe unde mergem, pe unde trecem, câţi kilometri facem şi în câţi ani. Au venit desigur mulţi amatori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli, americani, din diferite ţări, dintre care 196 de străini au fost admişi şi patru români, 200 de persoane aşadar”.

Pentru a face cât mai mulţi kilometri, concurenţii români au venit cu ideea de a parcurge pe jos şi distanţele dintre continente, cele pe care le traversau cu vaporul. Când, pentru traversarea mărilor şi a oceanelor, se impunea îmbarcarea pe o navă, ei mărşăluiau timp 10-12 ore pe puntea vaporului, un du-te-vino continuu, într-o indiferenţă totală faţă de condiţiile de mediu şi faţă de curiozitatea celorlalţi călători. Toţi paşii erau înregistraţi de pedometrul montat la picior, iar ulterior distanţa parcursă astfel era certificată de către căpitanul de vas.

În costume naţionale şi însoţiţi de un câine ciobănesc mare, negru şi prietenos, pe nume Harap, cei patru prieteni lasă în urmă Capitala, neştiind dacă o vor mai revedea vreodată.

74 de ţări, 30 de colonii, trei oceane şi şapte mări!

Continuarea pe OBSERVATOR.TV!

Fascinant! Ce au mâncat la ultima masă a vieţii lor personalităţile care au schimbat istoria... Bărbații sunt ÎNGROZIȚI! Peștele care ATACĂ organele genitale masculine a ajuns în apele din Europa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x