Antena Căutare

Dupa 5 milenii, Omul Zapezilor isi dezvaluie secretele

La aproape 20 de ani dupa descoperirea lui Oetzi, omul zapezilor in Alpii italieni, si la peste 5.000 de ani de la moartea acestuia, oamenii de stiinta au reusit sa descifreze enigmele continutului ADN al acestuia, secrete ce ar putea contribui la explicarea trecutului unor boli ereditare precum diabetul, hipertensiunea sau cancerul, conform publicatiei britanice The Independent

Descifrarea ADN-ului lui Oetzi, noteaza Agerpres, ii poate trimite pe cercetatori pana la descendentii in viata ai omului zapezilor care a trait in urma cu 5.300 de ani in Tirolul de Sud.

Oetzi, omul zapezilor, ale carui ramasite mumificate sunt mentinute intr-un container din sticla la temperatura constanta de 7 grade Celsius si intr-o atmosfera cu umiditate controlata, este de departe cea mai veche mumie descoperita pana in prezent, in conditiile in care cele mai batrane mumii egiptene sunt cu cel putin 1.000 de ani mai tinere.

Oetzi este expus la muzeul din orasul Bolzano.

Oamenii de stiinta au putut extrage ADN din zona pelvisului mumiei si au reusit o secventiere completa a materialului genetic extras. Dupa incheierea acestei etape importante din studiul lui Oetzi este declansata urmatoarea etapa, cel putin la fel de importanta - identificarea descendentilor in viata ai omului zapezilor si a schimbarilor si mutatiilor genetice survenite din Neolitic si pana in prezent.

Dispunand de harta genetica completa a lui Oetzi, Dr Albert Zink, directorul institutului dedicat studierii lui Oetzi din Bolzano, alaturi de colegii sai, este de parere ca ar putea identifica o serie de aspecte legate de ereditatea unor maladii precum diabetul, hipertensiunea sau cancerul.

"Exista o serie de mutatii genetice asociate cu aceste maladii si dorim sa aflam daca Oetzi avea aceste mutatii sau ele au aparut mai devreme", explica Dr. Zink.

O serie de studii preliminare au reusit decodarea ADN-ului mitocondrial al lui Oetzi, dar aceste secvente genetice, mostenite pe linie materna, ofera informatii limitate. Conform acestor informatii, daca Oetzi mai are inca descendenti in viata in zona Alpilor, numarul acestora este extrem de mic.

"Pornind de la comparatiile bazate pe ADN-ul mitocondrial, nu am reusit sa descoperim nici un descendent in regiune. Insa, dispunand de intregul genom, exista o sansa importanta sa descoperim pe cineva. Suntem la inceputul unui proiect mare si important si cred ca Oetzi ne va oferi o multime de informatii de interes", a mai adaugat el.

Oetzi s-a dovedit o adevarata mina de aur pentru oamenii de stiinta de la descoperirea sa in zapada, la 19 septembrie 1991, la granita dintre Italia si Austria, la o altitudine de 3.000 de metri. Antropologii au putut determina dupa gradul de uzura si pozitionarea articulatiilor ca unii oameni din Neolitic, spre deosebire de ceea ce se credea despre ei, si-au petrecut intreaga viata in mediul alpin.

Oetzi, care avea inaltimea de 1,67 m si cantarea 59 de kilograme, avea probabil in jur de 45 de ani in momentul mortii si a dus o viata destul de dura. Mumia avea trei coaste rupte si vindecate, o taietura foarte adanca la mana, paraziti intestinali si purici.

Oamenii de stiinta au reusit sa recreeze si echipamentul lui Oetzi - bustul sau era imbracat in piele de capra, purta jambiere din piele, o vesta din piele de capra pe deasurpa careia purta ca o mantie din ierburi si frunze, pentru izolare, tesute cu intestine de animale. Incaltarile sale erau din piele si indesate cu iarba si muschi pentru a conserva caldura. Corpul lui Oetzi este acoperit cu aproximativ 57 de tatuaje formate din combinatii de linii si puncte, ce aveau probabil o functie rituala.

Felul cum a murit Oetzi a aprins de asemenea imaginatia cercetatorilor. Initial s-a crezut ca acesta a inghetat, surprins de un viscol. Examenele medicale la care a fost supusa mumia au oferit insa o alta imagine a mortii. Oetzi a fost victima unei crime sau a unei lupte. In corpul sau a fost gasit varful unei sageti din silex care i-a partuns prin umar, oprindu-se la putina distanta de plamanul stang. Rana a fost mortala pentru ca i-a penetrat o artera importanta a organismului care transporta sange de la inima spre mana stanga, iar Oetzi a murit destul de repede, din cauza pierderii masive de sange.

Urmele de sange de la patru oameni diferiti descoperite pe cutitul lui Oetzi par sa confirme ideea ca acesta a murit in urma unei lupte, probabil acesta primind o sageata in spate in timp ce incerca sa fuga de adversari.

In absenta tijei sagetii, unul dintre cercetatori, Dr Eduard Egarter Vigl, medic legist din Bolzano, a sugerat ca arcasul care a tras sageata, a rupt singur tija pentru a-si acoperi urmele si a nu fi descoperit.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: oetzi-bz.it

Autobuzul viitorului, proiectat de chinezi: Va "zbura" peste masini... Un chinez a incercat sa scoata din Rusia 28 de Kg de labe de urs himalayan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x