Henry Patch a fost cel mai longeviv european și totodată, ultimul soldat ce a luptat în Primul Război Mondial. A murit la vârsta de 111 ani, o lună, o săptămână și o zi.
Deși a murit în vara lui 2009, povestea eroului mai este și astăzi spusă de cei care îl admiră.
Avea doar 18 ani atunci când s-a înscris în armata britanică, pentru a lupta pentru țara sa în Primul Război Mondial.
Cariera lui de militar a cunoscut urcușuri și coborâșuri: din statul de soldat a devenit ulterior caporal, dar i s-a luat gradul după ce s-a bătut cu un camarad ce îi luase cizmele.
A fost detașat în mai multe regimente, iar apoi a luptat pe Frontul de West, în bătălia de la Passchendaele. A fost grav rănit atunci când a avut loc o explozie.
Retras imediat de pe front, și-a petrecut convalescența pe Insula Wight, iar o lună mai târziu a aflat că a fost încheiat un armistițiu.
„Toate acele vieți au fost pierdute pentru un război ce s-a terminat pe o masă.”
Eroul a fost și încă este un model de curaj și patriotism pentru întreaga lume
„Când războiul s-a terminat, nu am știut dacă mă simțeam ușurat că am câștigat sau fericit că nu mai trebuie să mă întorc pe front. Bătălia de la Passchendaele a fost un adevărat dezastru, mii de tineri au murit atunci. Am avut șansa să cunosc, după 87 de ani de la acele orori, ultimul veteran german. Mi-am dat seama că pentru mine, războiul a fost doar o permisiune de a ucide. De ce să mă cheme guvernul britanic și să mă trimită pe front, să împușc un om pe care nu-l știam?”
Cher Ami, porumbelul erou din Primul Război Mondial! Fără ochi, fără picior și cu o aripă rănită, pasărea a salvat 197 de oameni!
După război, Henry a devenit instalator. A lucrat câțiva ani, până în 1939, când a fost chemat ca pompier în cel de-al Doilea Război Mondial.
Harry, ultimul veteran din timpul Primului Război Mondial
După ce a bifat două războaie mondiale și ani de coșmar, eroul s-a întors la meseria de instalator. Și-a făcut propria firmă și a muncit până la 65 de ani, de parcă greutățile războiului nu erau suficiente.
A fost decorat în numeroase rânduri, dar medaliile și onorurile nu i-au putut șterge niciodată imaginile sângeroase de pe front.
Abia după 82 de ani de când a ținut prima oară arma în mână și a văzut fața războiului, cei de la BBC l-au convins să povestească din experiențele sale de pe front.
Harry Patch a murit în vara lui 2009, având 111 ani, o lună, o săptămână și o zi.
Și noi am avut „Titanicul” nostru. Mărirea și sfârșitul celui mai cunoscut tanc petrolier făcut vreodată în România!... A lucrat pentru mafie, a devenit pastor și se iubește cu două femei! Cum arată bărbatul care și-a luat nevastă cu acordu...