Antena Căutare

''Ea este prima mare femeie din istorie!'' Purta barbă și a fost transformată în faraon. Egiptul a vrut să îngroape acest secret

Regina Hatshepsut a fost cea mai puternică persoană din Egiptul antic. Însă, după domnia sa, conducătorii au încercat să o elimine din istorie, însă adevărul avea să iasă la iveală, odată cu descoperirile arheologilor.

Regina Hatshepsut a fost cea mai puternică persoană din Egiptul antic. Însă, după domnia sa, conducătorii au încercat să o elimine din istorie, însă adevărul avea să iasă la iveală, odată cu descoperirile arheologilor.

Hatshepsut (circa 1507 î.Hr.-1458 î.Hr) este una dintre puţinele regine din istoria Egiptului. Inteligenţa și ambiţia sunt principalele trăsături de caracter care i-au asigurat succesul, în cei peste 20 de ani în care a condus Cele Două Ţări (denumirea oficială pentru Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos).

Tatăl ei a fost marele Tutmes I, cu care a avut o relaţie foarte apropiată. El şi-a integrat, încă de timpuriu, fiica în viaţa de la curte.

Cercetătorii de la Institutul Arheologic German au descoperit, în râul Nil, mai multe rămășițe ale unei clădiri necunoscute, ce ar putea data din timpul domniei lui Hatshepsut, pe insula Elephantine, potrivit iflscience.com.

Unul dintre blocurile descoperite arată că numele ei a fost şters de pe gravură, iar o altă imagine arată că femeia a fost înlocuită cu un alt rege.

Puternica regină a fost numită de către renumitul egiptolog James Henry Breasted "prima mare femeie a istoriei despre care suntem informaţi".

Unul din lucrurile inedite privitoare la Hatshepsut este faptul că obişnuia să poarte barbă falsă şi haine bărbătești, pentru a-şi legitima poziţia de faraon atât în faţa poporului, cât şi în faţa preoţilor, scrie historia.ro.

Thutmosis III, fiul ei vitreg, invidios şi plin de resentimente, se pare că ar fi încercat să o elimine din istorie. În anul 1458 î. Hr., odată ce a urcat pe tron, a pornit o campanie de distrugere a oricăror urme ale reginei Hatshepsut. Multe dintre monumentele ei au dispărut.

Imaginile ei din temple au fost distruse, la fel şi statuile de la Deir el Bahari, rămănând foarte puţine informaţii scrise cu privire la domnia ei.

Deşi trupul reginei Hatshepsut a fost mumificat şi îngropat cu tot ceremonialul (mumia sa a fost descoperită în 1902 în Valea Regilor), împrejurările morţii sale vor rămâne probabil o enigmă. Nu se ştie cu siguranţă dacă fiul său vitreg a avut vreun amestec

De ce te refuză, în funcție de zodie! Dacă e Leu, nu l-ai lăudat suficient!... Pe Mark Twain, ”tatăl” lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, toată lumea îl credea mort. La 2 iunie 1897, „răposatul” a î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x