Antena Căutare

Eclipsa totala de Luna, pe 10 decembrie! Fenomenul, vizibil si din Romania

O eclipsa totala de luna va avea loc pe 10 decembrie, incepand cu ora 13.33, informeaza Observatorul Astronomic Vasile Urseanu. Romanii vor putea vedea a doua jumatate a eclipsei, adica Luna rasarind cand incepe sa iasa din umbra Pamantului.

Pe 10 decembrie, Luna va rasari la ora 16.30 si vom putea vedea ca este scufundata in umbra planetei noastre. Chiar atunci, spun specialistii, se produce maximul eclipsei si in urmatoarele 25 de minute Luna va ramane in umbra.

Vom putea vedea cum iese din umbra incepand cu ora 16.57 pana la 18.18, cand va ramane in penumbra. Pentru ca penumbra este foarte transparenta, putem considera (din punct de vedere vizual) ca eclipsa a luat sfarsit. Geometric, vorbind eclipsa se va termina la 19.30, cand Luna iese complet si din penumbra.

Eclipsa dureaza cinci ore si 56 de minute. Fenomenul va fi vizibil numai daca cerul va fi senin.

Astronomii spun ca, pentru a vedea eclipsa de Luna, nu este necesar un binoclu sau un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber.

Cei care doresc sa vada eclipsa de la Observatorul Astronomic trebuie sa stie ca programul incepe de la ora 16.30. Chiar daca va fi senin, din cauza orizontului blocat de cladirile din oras, este imposibil sa vedem Luna pana la ora 17.30.

Eclipsa se va vedea in totalitate din Asia si Australia, iar din America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate (americanii vor vedea prima jumatate, noi a doua), se mai arata pe site-ul amintit.

Sursa: Antena3

Foto: astro-urseanu.ro

A supravietuit trei zile cu bere inghetata... Ace de seringa, ascunse in hainele scoase la vanzare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x