Antena Căutare

Elena Ceausescu: "Jos porcaria!" Si biserica Sf. Vineri a fost demolata!

Se implinesc 25 de ani de cand unul dintre simbolurile Bucurestiului a disparut. Ridicat pe vremea lui Matei Basarab, locasul de cult a disparut de pe fata pamantului in doar patru zile, la indicatiile "tovarasei"

"A venit pe 13 iunie 1987, dupa pranz, cu Dinca in masina. Au coborat, s-au uitat putin. Dinca i-a explicat ca se va face in fata un bloc inalt, ca la Domnita Balasa (nr.r . - biserica din zona Unirea - Splai, "protejata" de un cladire inalta), ca sa nu se mai vada turlele bisericii. Ea a stat cateva secunde, s-a uitat si a zis, direct: "Jos porcaria!". Seara am fost anuntati ca pe 15 intra buldozerele, sa salvam ce se mai poate salva". Asa isi incepe povestea preotul Gheorghe Bogdan, ultimul paroh, povestind despre ultimele zile din "viata" celebrei bisericii Sf. Vineri. "Porcaria", cum a numit-o Elena Ceausescu, cea care va dat ordinul de demolare.

Ctitorie de la 1645

Biserica era extrem de veche, ridicata in vremea domniei lui matei basarab, intre 1641 si 1645. Nemul Herastilor se ocupasera de ea, din tata-n fiu. La 1871 avea deja forma definitiva. Cutremurele din 1940 si 1977 o afectau serios. Isutin ,patriarhul, da, imediat, ordin, de refacere a monumentului.

"Am reconstruit-o din banii Mitropoliei si cu ajutorul credinciosilor", spune parintele Bogdan. Munca a fost migaloasa, a durat aproape opt ani. "Era o oaza de frumusete, in 1985 am redat-o cultului, cu pictura splendida facuta de Dimitrie Belizarie (n.r. unul dintre cei mai vestiti pictori pisericesti).

Nu avea sa mai reziste mult. Sistematizarea Bucurestiului incepuse de ceva vreme, cladirile vechi erau rase de pe suprafata pamantului in doar cateva ore. S-a incercat stramutarea bisericii pe rotile, asa cum se mai procedase, pentru a o feri de ochii tovarasilor. Fara succes. Pe 15 au aparut primele buldozere. Muncitorii de la ICRAL au refuzat sa culce la pamant o Casa a Domnului. La fel si militarii. Au fost adusi puscariasi, carora li s-a promis reducerea pedepselor.

Apoi au inceput legendele: ca a plouat cu gheata, ca buldozerele au cedat la prima cuva bagata in carnea bisericii, ca...Cert este ca protestatari au existat, imprastiati, rapid, de militieni. Ca locul a ramas, multa vreme, unul de pelerinaj: oamenii luau acasa ornamente, caramizi, bucati de zid, resturi din turle. "Batranele din zona au plans multa vreme!", spun, si astazi, cei din partea locului. Copiii care dadeau BAC-ul la liceul "Matei Basarab", aflat ceva mai sus, se uitau mirati: nu erau obisnuiti cu astfel de "mitinguri" spontane. Dar n-a contat nimic.

Pe 19 iunie 1987, acum 25 de ani, biserica Sf. Vineri, una dintre cele mai frumoase monumente bucurestene, inceta sa existe. In locul ei ramanea doar un covor de lumanari aprinse de enoriasi...

fotografii: Andrei Pandele / muzeuldefotografie.ro

Si-a trezit fetita din coma cu o piesa a lui Adele... VIDEO! 5.000 de rate au blocat traficul intr-un oras chinezesc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x