O fotografie în care apare un militar american ce strânge la piept o fetiţă cu o rana vizibilă la cap, o imagine de o rara încărcătură emoţională ce te face să te întrebi: care este povestea din spatele acestei imagini?
Destinul crud a lovit copii nevinovaţi în timpul luptelor din Irak dar, o fetiţă de numai doi anisori, se pare că a avut şansa de a fi salvată, atunci când militanţii musulmani i-au masacrat familia. Avea sa aibă aceeasi soartă, a fost împuşcată în cap fără pic de milă, dar a avut un inger păzitor.
John Gebhardt, sergent în cadrul unui grup medical al forţelor armate americane din Irak, martor al dramei prin care au trecut părinţii copilei a fost cel care a găsit-o pe aceasta plina de sânge şi a reuşit să o ducă la spital unde medicii au facut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i salva viaţa.
Perioada de recuperare a fost extrem de dificilă pentru biata fetiţă. Lipsa afecţiunii părinţilor şi trauma provocată de rănile suferite o făceau să plângă în somn, ba chiar se trezea brusc şi începea să ţipe. John i-a fost însă mereu alături, petrecând nopţi întregi la spital, dormind într-un fotoliu cu ea în braţe, aşa cum a fost surprins în emoţionanta fotografie.
”Am o nouă prietenă”...
Mindy, soţia lui Gebhardt, povesteşte cum a primit imaginea prin email, însoţită de mesajul ”Am o nouă prietenă” . După ce a arătat-o prietenilor şi cunoscuţilor, fotografia a început să facă vâlvă în mediul online şi printre jurnalişti, aceştia din urmă asaltându-l cu mai multe întrebări: în ce zi a fost făcută fotografia? La ce oră? Şi mai ales, ce s-a întamplat cu fetiţa?
“Am făcut ce ar fi făcut oricine în locul meu, dar consider că am avut atât de mult credit şi am putut atât de puţin…” a fost declaraţia plină de modestie a acestuia, cât despre soarta copilei, nu ştia nimic mai mult decât că aceasta ar fi fost adoptată de un unchi.
După şapte ani, povestea încă prezintă un real interes stârnind chiar şi controverse cum că fotografia ar fi fost un scenariu folosit în scop de propagandă.
John Gebhardt a intrat în Forțele Aeriene în 1979 și, de-a lungul anilor, acesta a fost nevoit să se mute de mai multe ori împreună cu familia. După apariţia fotografiei care l-a făcut celebru în întreaga lume, albumele foto ale familiei sale au fost clasificate de către stat.
“Oamenii au primit această poveste cu atâta căldură, siguri fiind că, fiii şi fiicele lor, fraţii şi surorile, ar fi făcut acelaşi lucru ” a declarat Jonh Gebhardt, încercând să justifice, parcă, gestul său plin de compasiune.