Antena Căutare

Floare rară, declarată monument al naturii, a apărut în România. Dacă o rupi, riști amenzi usturătoare

Vremea deosebit de caldă de la începutul acestei primăveri a dus la înflorirea pomilor și florilor mult mai devreme. Românii trebuie să știe că unele specii de plante sunt protejate prin lege și riscă amenzi uriașe dacă le rup.

Galerie
Cei care rup florile protejate prin lege riscă amenzi uriașe | Shutterstock

România se bucură de o floră bogată, iar multe dintre minunățiile naturii de pe teritoriul țării sunt protejate prin lege. Oricât de mult își doresc unii, este mai bine să nu le rupă, deoarece riscă să plătească amenzi, în același timp, dăunând și naturii.

Citește și: Aşa arată un lac din Delta Dunării! Secat în proporție de 95%, peste 850 de hectare sunt doar pământ arid

Floare rară, declarată monument al naturii, a apărut în România. Dacă o rupi, riști amenzi usturătoare

Una dintre florile protejate prin lege din țara noastră este laleaua pestriță, Fritillaria meleagris. Deși, în mod normal, aceasta înflorește în lunile aprilie-mai, în urma temperaturilor ridicate din ultimele luni, aceasta a înflorit mai devreme, conform unei surse.

Articolul continuă după reclamă

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva trage un semnal de alarmă în ceea ce privește ocrotirea faunei. Reprezentanții au publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj pentru cei care ajung să întâlnească această plantă în natură.

Citește și: Nu arunca apa de la paste după ce le-ai fiert! Grădinarii au dezvăluit secretul! Iată la ce ajută

Ei îi roagă pe norocoși să nu o rupă. Aceștia pot face poze cu floarea, însă nu ar trebui să o deterioreze, fiind un monument al naturii. De asemenea, avertizază că floarea este monitorizată și protejată în permanență de specialiști de la Romsilva.

Tot în cadrul mesajului respectiv este indicată și valoarea la care se ridică amenda pentru cei care rup florile ocrotite prin lege, și anume de la 3.000 de lei până la 7.500 de lei.

„SUNT OCROTITE DE LEGE ȘI NU AVEȚI VOIE SĂ LE RUPEȚI‼️
🙏Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia📷dacă doriți să le păstrați ca amintire.

🌷Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou ❗️ atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și ⛔️ protejată.

Citește și: Trandafirii au nevoie de îngrijire în luna martie! Ce se pune la rădăcină pentru flori frumoase și bogate

Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată ⚠️ monument al naturii și este 🆗 monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din ▶️ județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai.

Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.

📢Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei❗️

Citește și: Ce să faci pentru ca orhideea ta să reziste exact ca la florărie. Secretul pentru a înflori de mai multe ori pe an

Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, atenționarea este scrisă și în limba engleză, astfel încât turiștii de orice naționalitate să poată înțelege mesajul.

Citește și: „O știre ce doare!” Bărbat din Brăila, suspectat că a mâncat o specie rară. Ce a făcut cu resturile animalului protejat prin lege este revoltător

Potrivit sursei menționate anterior, planta poate ajunge până la înălțimea de 40 de centimetri, iar floarea are o nuanță de roșu spre purpuriu. Ea crește în zone ierboase, lângă râuri, la o altitudine de 800 de metri.

Frumusețea și delicatețea florii atrag o sumedenie de curioși, însă este mai bine să ia în calcul atenționările autorităților, astfel încât să protejeze natura, în timp ce se bucură de minunățiile ei.

Un bărbat care suferă de o boală rară vede oamenii cu fețe de demoni. Cum trăiește cu o astfel de afecțiune... Ce a putut să facă o pisică geloasă și nemulțumită că nu primește suficientă atenție. Stăpâna a dezvăluit totul și a ară...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x