Căutare Live

Cât costă o casă în care au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumă colosală cerută pe "bijuteria arhitecturală"

Casa Neuman, reşedinţă privată importantă din Arad, care a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria oraşului şi folosită după confiscarea de comunişti drept reşedinţă de protocol de familia Ceauşescu, este scoasă la vânzare de la 2,7 milioane de euro.

Elena și Nicolae Ceaușescu

Clădirea, ridicată între anii 1925 şi 1926, a fost Casă de Oaspeţi a judeţului Arad iar din 2000 a fost retrocedată moştenitorilor. A fost estimată de Artmark între 3 şi 3,5 milioane de euro.

Casa Neuman din strada Horia este o bijuterie arhitecturală care a impresionat de-a lungul timpului numeroşi oameni de afaceri, artişti sau şefi de stat.

Construcţia are structură în formă de U, cu faţada principală marcată de o intrare neoclasică grandioasă, cu fronton şi patru coloane. Interiorul păstrează fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migălos lucrate, sculpturi în lemn, stucaturi alambicate, şeminee şi multe alte elemente decorative.

Cât costă o casă în care au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumă colosală cerută pe "bijuteria arhitecturală"

Primii membri ai familiei Neuman, Adolf, Daniel şi Samuilă, au ajuns la Arad la jumătatea secolului al XIX-lea şi au fondat în 1851 o mică distilerie la marginea oraşului, care a devenit curând o adevărată fabrică, extinsă în 1862 cu o moară cu aburi. Dezvoltarea economică din anii care au urmat a fost exploatată cu isteţime de către fraţi, care au deschis o filială şi la Viena. Faima platformei industriale arădene s-a răspândit în tot Imperiul şi a stârnit curiozitatea împăratului Franz Joseph, care a venit să o vadă în 1884. În urma vizitei, suveranul a acordat familiei rangul nobiliar („Végvári"). Certificatul de acordare a titlului de baron tuturor membrilor familiei a fost emis în septembrie 1913, fiind semnat de împăratul şi regele Franz Joseph şi prim-ministrul Tisza István.

Cât costă o casă în care au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumă colosală cerută pe "bijuteria arhitecturală"

Aradul a beneficiat enorm de pe urma ascensiunii şi consolidării imperiului Neuman, industriaşii fiind printre cei mai mari plătitori de impozite. Fiul lui Alfred, Francisc, s-a născut la Arad în anul 1910. În 1935, fratele său Eduard, care conducea Fabrica de spirt şi drojdie, a emigrat în Cuba, astfel că Francisc a preluat toate afacerile familiei, la numai 25 de ani. Baronul a sporit averea familiei, dar a fost şi martorul neputincios al pierderii sale, în 1948, odată cu naţionalizarea. A plecat în Elveţia fără niciun ban, de acolo la Salzburg şi apoi în SUA.

Familia Neuman a sprijinit financiar ridicarea impozantului Palat Cultural inaugurat în 1913 şi a altor palate, veritabile bijuterii ale centrului Aradului până în zilele noastre.

Casa Neuman este construită cu elemente de arhitectură neoclasică şi un parter bogat în decoraţii, exuberant pe alocuri, ce păstrează în prezent multe din elementele originare.

Actualul proprietar a efectuat o serie de lucrări de renovare şi consolidare (adâncire şi izolare demisol, înălţare mansardă, reparare faţadă ş.a.). Casa beneficiază de un proiect de remodelare integrală şi transformare a imobilului în hotel cu 23 de camere, 4 apartamente, restaurant şi SPA. Amplasarea clădirii este ideală pentru funcţiunea de hotel, în centrul oraşului Arad, vis a vis de Palatul Szantay. Curtea interioară generoasă poate fi transformată într-o grădină de vară.

Sursa : news.ro

Concert inedit în cimitir de Ziua Morţilor! Cu lumânări şi flori în mâini, au venit să se roage pentru rudele dispărute... Târgul pompelor funebre de la Moscova. Care a fost cel mai... atractiv sicriu...
Zodii norocoase în dragoste pe data de 3 octombrie 2022. Nativii care își găsesc sufletul pereche
Astrele spun că există trei zodii cu adevărat norocoase în dragoste pe data de 3 octombrie...
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2022. Leii primesc o sumă importantă de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2022 aduce schimbări în viața nativilor din zodiac. Planetele...
Parteneri
Coafuri care te îmbătrânesc. Cu ce look recomandă specialiștii în frumusețe să le înlocuiești
Catine.ro
Ultimele știri
x