Argentina: Vanatoare si gratare
Pastele este o sarbatoare importanta in Argentina, astfel ca traditiile sunt respectate cu sfiintenie, de la an la an. Saptamana de dinaintea Pastilor se mananca doar peste, nu si carne. In Vinerea Mare oamenii asista la slujbele religioase. Asemenea multor tari religioase argentinienii pastraza tacerea in memoria rastignirii Mantuitorului pentru ca duminica sa inceapa sarbatoarea.
In Duminica Mare se impart oua si o pasca speciala, Rosca de Pascua. Ouale se schimba si intre prieteni, nu numai intre cei din familie. In orase se organizeaza partide de vanatoare urmate de gratare uriase.
Grecia: Cu mormantul Mantuitorului prin Atena
Grecii folosesc calendarul bizantin, astfel ca elenii sarbatoresc ziua Pastelui in alta zi. Este, de asemenea cea mai importanta sarbatoare din an in insula si tocmai de aceea crestinii ii dedica o saptamana intreaga de celebrare.
In Vinerea Mare grecii duc un mormant replica al Mantuitorului prin toate Atena. Sambata enoriasii merg la biserica si aprind lumanari rostind "Dumnezeu s-a ridicat la ceruri"/ "Adevarat s-a ridicat". Dupa ceremonie merg in oras unde se aprind artificii si au loc petreceri in cinstea sarbatorii. Duminica, obiceiurile seamana cu cele romanesti, numai ca atunci cand se ciocnesc oua crestinii se roaga pentru bani si bunastare.
Liban: Prajiturile "Ma'amoul"
Libanezii isi decoreaza orasele cu oua pictate, iepurasi din ciocolata sau pui de gaina. In noaptea Invierii copii inconjoara biserica purtand lumanari colorate, decorate cu panglici. Duminica absolut toti oamenii merg la biserica, pentru ca apoi sa se stranga in jurul mesei. Un desert pascal specific sunt Ma'amoul-urile, facute din gris si unt si umplute cu alune.
Scotia: Ouale rostogolite
Pastele scotian este mai mult o perioada de relaxare. Simbolic pentru modul in care acestia sarbatoresc Invierea Mantuitorului este rostogolirea oualelor, pe dealurile din orase. Activitatea ar simboliza momentul in care pietrele de la mormantul lui Iisus s-au rostogolit atunci cand acest a inviat.
Spania: Sarbatoarea carnaval
Intre Domingo de Ramas si Lunes de Pascua, adica zilele de duminica si luni, spaniolii transforma sarbatoarea intr-un mare carnaval, cu trompete si tobe. Sevilla este probabil cel mai impatimit oras in ceea ce priveste festivitatile: oamenii ies timp de o saptamana pe strada si servesc mancaruri traditionale.
Suedia: Vrajitoarele vesele
Copii din toata tara se costumeaza in vrajitoare si ies pe strazi, intr-un fel de colind: primesc bani, oua si dulciuri in schimbul scrisorile pe care le scriu.
Meniul nordic contine peste, sunca si branzeturi.
Franta: 3 zile fara clopote
In cele trei zile de Pasti clopotele nu bat deloc in Franta. Motivul? Acestea merg la Roma pentru a fi sfintite. Conform traditiei se spune ca tot acestea le aduc copiilor oua din ciocolata si bunatati pe care le ascund in fiecare gradina. Mielul este si in Hexagon mancarea traditionala de pe masa de Paste.
Germania: Cosul de Paste
In Germania parintii le pregatesc copiilor un cos de Paste cu tot felul de jucarii, oua din ciocolata si alte bunatati. Cosurile sunt apoi ascunse in paduri pentru a fi vanate de copiii.
SUA: Bomboane si ciocolate
Sarbatorile din State sunt serbate prin impartirea de bomboane si ciocolata in randul copiilor. Si la Casa Alba prima familie a statului pastreaza aceasta sarbatoare inca din anul 1878.
Canada: Oul urias
Dincolo de dulciurile tradionale precum tartele de mere sau fasolea prajita Canada are un monument specific pentru aceasta sarbatoare. Este vorba despre Oul gigantic ( pysanka), localizat in Vegreville. Monumentul a fost construit in anul 1975, in cinstea coloniilor ucraineene din Edmonton.
Vezi mai jos mai multe imagini cu Pastele in cele 10 tari!
Foto: Flickrfugzu.com