Fotografii iconice: nu e titlul vreunei expoziții celebre dedicate unei anumite perioade istorice sau eveniment, ci acele imagini care trangresează orice barieră de timp și spațiu și rămân în conștiința mai multor generații ca fiind reprezentative.
Londra bombardată de naziști
Așa este și imaginea pe care fotograful Toni Frissell, un maestru de-al artei cinematografice și voluntar al Crucii Roșii Americane în vreme de război, a imortalizat-o în Londra anului 1945. Ce reprezintă? Un copil abandonat, plin de moloz și de praf, așezat pe ruinele casei sale.... Înainte de a analiza imaginea, este esențial să înțelegem contextul istoric. Germania nazistă a continuat să bombardeze Londra până în 1945, folosind o varietate de metode, de la temutele rachete V-2, imposibil de sesizat în spațiul aerian, saturate cu explozibil, la bombardiere.
Rapoarte oficiale au arătat ulterior că peste 1.150 de rachete au căzut pe tot teritoriul englez, dintre care jumătate au atins ţinte din zona Londrei. Potrivit unui raport oficial din 1948, 2.500 de oameni au murit în urma acestor bombardamente, iar rapoartele germane, la rândul lor au arătat că din cele 1.359 de rachete lansate asupra Londrei, doar 169 au deviat de la traseu.
În alte condiţii, acesta putea fi considerat un record ingineresc extraordinar. În fapt, a fost una dintre cele mai mari atrocități proiectate de om.
Copilul care-și ține la piept unica avuție: jucăria de pluș
Printre cei 2.500 de morți, se aflau și părinții și fratele micuțului surprins de Toni Frissell. Băiețelul a scăpat de moarte deoarece a plecat să se joace în parc. Când s-a întors, cu jucăria de pluș în brațe, a găsit în loc de casa în care locuia, un morman de ruine, iar pe cei dragi fără viață sub dărâmături.
„S-a întors de la joacă și casa lui nu mai era... Mama, tatăl și fratele lui muriseră sub dărâmături”, a povestit fotograful după terminarea războiului.
Ulterior, fotografia a devenit imaginea unui spectacol londonez care se juca în anii de după terminarea războiului. Odată, protagonistul a trecut prin fața unei vitrine și s-a recunoscut. Băiețelul din imagine a avut un destin de învingător: a reușit să supraviețuiască atacului, a crescut într-un orfelinat și a devenit șofer de camion. Fotografia lui Toni Frissell a devenit o emblemă a supraviețuirii în timp de război.
O campanie online inedită
În 2016, mai multe publicații din SUA au lansat o campanie prin care se încerca găsirea supraviețuitorului. În acest scop, fotografia a fost „recondiționată”, prelucrată și colorată digital. Cel mai probabil, copilul de altădată ar avea acum în jur de 76 de ani. Internauții au fost rugați să ofere oice detaliu care ar duce la identificarea și găsirea lui. Deocamdată, identitatea băiețelului abandonat de altădată rămâne un mister.
Ascund adevarul? O dezvaluire noua FACE ÎNCONJURUL LUMII! Omenirea în pragul unui DEZASTRU?... Singurul băiat din lume care poate avea doi bunici președinți SUA! Micul Aidan ar putea face primii pași la Casa Albă...