2019 este un an compromis pentru cultivatorii de gutui din România. Livezi întregi, care în anii trecuţi asigurau producţii record, n-au mai dat acum niciun fruct. Pe lângă îngheţul din primăvară care a distrus mugurii, pomii sunt afectaţi şi de anumite boli.
În plin sezon al recoltei, în loc să se apuce de cules, cultivatorii de gutui se uită la ramurile goale ale pomilor. Gerul venit din senin în plină primăvară a distrus livezile din Dobrogea. Pentru că mugurii au îngheţat, aproape niciun fruct nu a mai ieşit toamna aceasta.
Dacă anul trecut, în zona centrală a Dobrogei, vorbeam despre producţie record de gutui, cu aproape 100 de kilograme de fructe recoltate de pe un pom, iată că anul acesta cultura este complet compromisă aici.
Livezile de gutui care ocupă aproape 250 de hectare cultivate în România suferă şi din cauza bolilor. Focul bacterian şi monilioza usucă pomii înainte să dea roade. În aceste condiţii, gutuile româneşti devin o raritate scumpă în pieţe.
Anul trecut, România a importat 2.600 de tone de gutui, în valoare de 1,7 milioane de euro. Turcia şi Grecia au fost principalii furnizori.
Crude, gutuile sunt o sursă ideală de fibre şi sunt recomandate persoanelor cu probleme digestive. Cel mai des, însă, gutuile sunt prelucrate şi folosite la gemuri, compoturi sau chiar la ţuică.
Citește și: Gutuile, fructele aurii şi parfumate ale toamnei. Rețete culinare cu gutui.
Cel mai ciudat show de televiziune lansează o provocare: „Devii vegetarian sau îți mănânci animalul de companie”... A reușit să captureze un „monstru” la vârsta de numai opt ani! Băiatul a pescuit un rechin tigru de 314 kilograme - FOTO...