Antena Căutare

Halloween: Istorie si traditie

Desi este o sarbatoare “infricosatoare”, Halloween-ul isi trage radacinile din folclor, vechile religii, si traditiile tinutului celt. Americanii au preluat acest obicei transformandu-l intr-un eveniment national, in care atat adultii, cat si copiii se simt bine, mananca bomboane si se costumeaza cu diferite tipuri de costume - de la animale, la spirite si monstri.

Halloween-ul isi are originile cu peste 2.000 de ani in urma, atunci cand celtii - care locuiau pe teritoriul actual al Marii Britanii, Irlandei si nordului Frantei - sarbatoreau sfarsitul anului printr-un festival specific, pe nume Samhain. Pentru celti, noaptea de Anul Nou era sarbatorita pe data de 1 noiembrie, cand sezonul cald si recoltele luau sfarsit, fiind inlocuite de un anotimp rece, in care multi oameni mureau de frig si foame.

Samhain - un festival bantuit de spirite

In cadrul acestui festival, cele mai slabe animale din gospodarii erau omorate si mancate, pentru ca nu puteau supravietui oricum iernii friguroase. Conform credintei celte, in noaptea dinaintea Anului Nou, adica 31 octombrie, spiritele mortilor se amestecau printre cei vii, posedandu-i.

Samhain era considerat un festival magic, existand multe povesti cu privire la practicile si credintele celtilor vizavi de acesta. Unii spun ca spiritele care se dezlantuiau in acea noapte erau ale persoanelor care au murit in anul respectiv, iar mancarea si bautura le ajutau sa isi gaseasca din nou calea. Altii spun ca celtii se imbracau in costume stranii si bantuiau satele, facand zgomote, pentru a alunga spiritele.

Multe persoane credeau ca aceasta sarbatoare avea o influenta nefasta asupra paganilor, care isi abandonau in aceasta zi pana si stilul de viata, pentru a face lucruri neobisnuite: femeile se deghizau in barbati, barbatii in femei, portile si gardurile erau mutate de la locurile lor etc. Toate aceste siretlicuri sunt asociate acum Halloween-ului.

O alta credinta spunea ca celtii onorau si celebrau mortii in timpul Samhain-ului. Cum? Printr-un foc mare, care era aprins in mijlocul orasului, in onoarea zeilor pagani. Mai mult decat atat, se spune ca oamenii rosteau diferite povesti, iar la finalul acestora, fiecare se semna pe o pietricica, pe care o arunca mai apoi in foc. Daca la sfarsitul petrecerii nu erau gasite toate pietrele, atunci persoanele care s-au semnat pe ele erau sortite pieririi in anul care statea sa inceapa.

De asemenea, se mai spune ca zanele umblau prin tinut in timpul Samhain-ului si mergeau din usa in usa pentru a cere de mancare. Cei care se milostiveau erau rasplatiti, iar cei care aveau inima de piatra erau pedepsiti de catre zane.

De fapt, aceasta este originea actualei practici "Ne dati ori nu ne dati".

2011/10/31//416035-halloween.jpg

Originea numelui "Halloween"

Cuvantul "Halloween" a fost atestat prima oara in anul 1556 si reprezinta varianta scotiana pentru expresia "All-Hallows-Even" - "Seara Sfintilor". Aceasta sarbatoare se celebreaza in noaptea de dinaintea "Zilei Sfintilor", adica 31 octombrie.

Cum a inceput sa fie sarbatorit Halloween-ul in SUA

Halloween-ul nu a fost o parte prea importanta a istoriei SUA, deoarece majoritatea stramosilor americani erau protestanti. In secolul XVIII, sarbatoarea era mai mult ingorata, fiind considerata in principal una catolica, episcopaliana sau pagana. Cu toate acestea, in coloniile sudice precum Virginia si Maryland, puteau fi observate unele obiceiuri specifice Halloween-ului. Cartiere intregi se reuneau sa celebreze recoltele, sa danseze, cante, spune povesti cu oameni morti, spirite si ghicitori, dar si pentru a organiza concursuri cu cei mai original costumati copii.

Pe la mijlocul anilor 1800, imigrantii au inceput sa se inmulteasca. Astfel, multi irlandezi au adus cu ei in SUA si traditiile de Halloween, cum ar fi dovlecii sculptati - care in vechime aveau rolul de a lumina sufletele celor aflati in Purgatoriu - costumele si practicile "Ne dati ori nu ne dati". Catolicii si episcopalienii au tinut mortis sa isi conserve obiceiurile, asa ca la sfarsitul anilor 1800 au inceput sa popularizeze aceasta sarbatoare si sa o faca publica tuturor comunitatilor americane.

La mijlocul secolului XX, Halloween s-a transformat intr-o sarbatoare nationala, caracterizata prin petreceri, parade si costume excentrice. Incepand cu anul 1950, UNICEF a dat startul unei campanii in care, de Halloween, cei mici strang bani pentru copiii neajutorati din toata lumea.

Halloween-ul este, in momentul prezent, cea de-a doua sarbatoare nationala din SUA, americanii cheltuind anual pentru costume si petreceri 6.9 miliarde de dolari.

Sursa: halloween-history.org
Foto: leawo.com

VIDEO! Spectacol cu aeromodele la Pitesti... VIDEO! E oficial! De astazi, suntem sapte miliarde de oameni pe Terra!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x