Simbol al puterii, al curajului, al masculinităţii, dar și al pericolului, uniforma militară a fascinat și continuă să fascineze prin simbolistica sa. A influenţat designeri de pretutindeni, dar cea mai puternică legătură dintre modă și stilul army rămâne cea dintre brand-ul Hugo Boss şi nazişti, pentru care au fost realizate vestitele uniforme negre ale ofiţerilor SS.
Istoria firmei Hugo Boss AG a început în 1924. Fondatorul ei a trecut de la confecţionarea hainelor pentru poliţişti şi poştaşi la uniformele naziste, caracterizate prin superioritate, hotărâre și atitudine.
Hugo Boss, numele ce avea să se transforme într-un imperiu global, și-a început cariera ca simplu croitor, dar, după un succes de doi ani, compania începe să aibă probleme financiare, odată cu declanșarea crizei economice din 1931. Boss reușește să ajungă la o înțelegere cu cei cărora le datora bani și îi rămân pe mână șase mașini de cusut, care îl ajută să pună bazele unei noi afaceri.
În același an, sunt realizate uniformele militare pentru trupele SS, dar și cele pentru Tineretul Hitlerist. Este momentul în care Hugo Boss devine un puternic susținător financiar al armatei naziste, afiliat fiind Partidul Nazist.
După încheierea războiului, în timpul aşa-numitelor procese de denazificare, Boss este convocat pe baza apartenenţei sale la partid, a finanţelor vărsate în conturile SS şi a uniformelor croite pentru partidul nazist. I se retrage dreptul de vot, nu i se mai permite să conducă vreo afaceri, primește o amendă uriașă și, doi ani mai târziu, moare.
În 1967, nepoţii lui Hugo Boss, Uve şi Jochen, preiau conducerea companiei și o transformă într-un colos al industriei vestimentare.
Vânzările companiei au crescut considerabil, iar imaginea brand-ului s-a transformat într-una dedicată bărbatului puternic, încrezător, demn de statutul de ofițer SS.
În 1997, compania apare pe lista firmelor nemţeşti care au colaborat cu hitleriştii, iar blestemul nazist se așterne ca un nor de cenușă asupra fabricii de îmbrăcăminte.
„Fireşte că tatăl meu a făcut parte din Partidul Naţional Socialist. Dar cine nu era nazist pe atunci? Întreaga industrie lucra pentru armata nazistă“, a spus fiul lui Hugo Boss, Siegfried Boss, care avea 83 de ani în momentul izbucnirii scandalului.
Monika Steilen, purtătorul de cuvânt pentru Hugo Boss AG, declară, la acel moment:„Fabrica de îmbrăcăminte fondată de domnul Hugo Boss a produs obiecte vestimentare și credem că și uniforme SS… În această privință nu avem arhive în companie și încercăm, la ora asta, să vedem ce s-a intamplat. Este prima dată când auzim de această istorie”.
Doi ani mai târziu, în 1999, firma este implicată într-un nou scandal, sub acuzația de muncă forțată în timpul războiului. Guvernul german ajunge la o înţelegere cu grupul de avocaţi şi guvernul american, iar compania este de acord să participe cu o sumă estimată la 752.000 de euro.
În prezent, compania deține peste 6.000 de puncte de desfacere, are contract cu Samsung pentru producerea telefoanelor mobile, un acord cu Procter & Gamble, pentru parfumuri şi produse de îngrijire, un altul cu Movado, pentru ceasuri, iar alături de Safilo creează ochelari.