O femeie din Denver este prima persoană care și-a oferit corpul pentru a deveni „cadavru digital”. Sue Potter a murit în 2015. În loc să fie îngropat sau incinerat, corpul ei a fost înghețat și tăiat în 27.000 de felii de grosimea unui fir de păr care au fost conservate și digitalizate pentru studenții de la universitățile de medicină. Întreg procesul a durat mai bine de 3 ani.
Sue Potter a mai trăit 15 ani după ce și-a donat corpul. În tot acest timp, a păstrat un jurnal în care a notat totul despre viața ei, descriindu-și sentimentele, durerile, stilul alimentar, tratamentele luate, pentru ca studenții ce o vor studia să știe povestea femeii din spatele „feliilor”.
Mai mult, femeia a vrut să vadă și instrumentul care va fi folosit să o secționeze, frigiderul în care urma să fie ținută și alcoolul polivinilic cu care va fi dată în timpul procesului. Singura dorință a ei a fost ca atunci când fierăstrăul va fi pus în funcțiune, în sala de disecție să se audă muzică clasică, iar trupul ei să fie înconjurat de trandafiri.
Astăzi, procesul este finalizat. National Geographic va dedica primul număr din 2019 poveștii ultimilor 15 ani din viața lui Sue Potter, „The Future of Medicine”, prezentând munca și emoțiile din spatele acestui progres incredibil al lumii medicale.
CINE A FOST SUE POTTER
Sue a copilărit în Germania nazistă, crescută doar de bunici, după ce părinții ei au abandonat-o ca să fugă în Statele Unite. A mărturisit că nu i-a iertat niciodată. După agitația războiului, s-a mutat în New York, unde l-a cunoscut și s-a căsătorit cu Harry Potter în 1965.
Nu se știu foarte multe detalii despre viața ei. A avut două fiice, iar după ce Harry a ieșit la pensie, s-au mutat în Colorado. În 2000, Sue era singură: Harry murise, iar fetele nu păstrau legătura cu mama lor.
Din punct de vedere medical, Sue a trecut prin multe în cele șapte decenii de viață: diabet, melanom, cancer mamar și mai multe operații.
Ne întoarcem în 2000. Femeia credea că mai avea un an de trăit. Printr-o întâmplare, a citit un articol despre Proiectul de Simulare Umană a Universității din Colorado. Așa aflat despre programul „Visible Human”, cel în care a vrut cu orice preț să fie inclusă, devenind prima persoană care și-a donat corpul cât era încă în viață.
CUM A AJUNS SĂ DEVINĂ PRIMUL CADAVRU NEMURITOR
Inițial, liderul echipei a refuzat-o pe Sue, din cauza numeroaselor ei probleme medicale. El voia să creeze modele ale corpurior „normale”. Bătrâna avea diabet, melanom, cancer mamar și suferise numeroase intervenții chirurgicale, ce îi modificaseră anatomia.
În cele din urmă, Sue l-a convins, cu o singură condiție: ca femeia să își documenteze în detaliu restul vieții. Sue a acceptat, iar dr. Spitzer a contactat National Geographic pentru a face, ce credea el, că va fi un documentar de un an. Spre surprinderea tuturor, anul s-a transformat în 15.
„Să ai posibilitatea să citești date esențiale despre viața și trăirile celui pe care îl analizezi - dizabilitățile, bolile, durerile, chinurile și regretele ei - e o dinamică complet diferită de ce știm până acum. Asta nu este un studiu anatomic sau fiziologic, este un studiu al umanității ei”, a spus dr. Spitzer pentru ABC.