Imagini ale Soarelui la o rezoluţie inedită, observate de telescopul american Daniel K. Inouye

Un enorm telescop american, aflat în vârful unei insule vulcanice din Oceanul Pacific, a fotografiat Soarele la o rezoluţie inedită, permiţând să fie observate bule de plasmă de mărimea Franţei, potrivit AFP.

Soarele este o bulă de plasmă (gaz la o temperatură foarte înaltă), observat de secole de pe Terra şi de decenii cu sateliţi. Însă rezoluţia imaginilor a fost limitată: un telescop spaţial japonez, Hinotori, avea de exemplu un diametru de 50 cm. Noul telescop solar Daniel K. Inouye, aflat pe insula hawaiiană Maui, are un diametru de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar.

"Aceste imagini au cea mai mare rezoluţie obţinută vreodată", a declarat pentru AFP Thomas Rimmele, directorul telescopului care a costat 344 de milioane de dolari, de la Boulder, unde se află Observatorul Naţional Solar, o instituţie publică americană.

"Puteam vedea de acum structuri pe care doar bănuiam că există, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu puteam să le vedem din cauză că nu aveam o astfel de rezoluţie", a spus acest astronom german sosit în SUA pentru post-doctorat şi care s-a alăturat proiectului acum 25 de ani, înainte de a deveni managerul său.

În imaginile şi videoclipurile publicate miercuri, se văd cum bule groase care urcă la suprafaţă înainte de a-şi schimba culoarea. Sunt bule de plasmă pe cale să se încălzească şi să se răcească. Fiecare celulă, din imagine, este aproape de mărimea Franţei. Cel mai apropiat plan apropiat publicat reprezintă o parte din Soare de 8.200 de km pe 8.200 de km.

După nouă ani de construcţie, telescopul a fost aprins pe 10 decembrie, îşi aminteşte directorul. "A fost foarte emoţionant, am fost foarte fericit. Este munca mea de-o viaţă", povesteşte Thomas Rimmele, în vârstă de 60 de ani.

Întrucât telescopul concentrează lumina Soarelui pe o mică suprafaţă de sub domul său, temperatura urcă până la niveluri extreme. "Dacă am pune acolo o bucată de metal, s-ar topi foarte repede". O întreagă clădire a fost construită pentru a adăposti echipamente de răcire, precum şi "o piscină de gheaţă".

Observaţiile la rezoluţie înaltă ale telescopului vor ajuta la stabilirea fizicii fundamentale a acestor câmpuri magnetice, pentru a crea modele de previzionare: un fel de "meteorologie spaţială", care va permite anticiparea furtunilor solare şi oprirea echipamentelor vulnerabile.

Telescopul este inaugurat într-un moment important pentru astronomi: Soarele intră într-un nou ciclu de 11 ani şi începe să producă noi pete solare. În acest moment, ciclul este la minimul său, deci nicio pată nu este vizibilă.

"Obiectivul este de a publica un plan mare de pată solară la cea mai mare rezoluţie realizată vreodată", a spus Thomas Rimmele. Şi cum telescopul înregistrează 30 de imagini pe secundă, timp de mai multe ore, vor exista filme cu aceste pete.

Sursa : news.ro

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloweenul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri