Antena Căutare

Imagini impresionante! Cum arată primul parc solar din lume, de unde se vede Calea Lactee cu ochiul liber

Două treimi din populația lumii nu pot observa mai nimic, atunci când privesc cerul noaptea. În ultimii ani, Asociația Internațională ''Dark Sky'' a identificat câteva locuri de pe planetă care permit observarea cerului înstelat până în cele mai mici detalii.

Două treimi din populația lumii nu pot observa mai nimic, atunci când privesc cerul noaptea. În ultimii ani, Asociația Internațională ''Dark Sky'' a identificat câteva locuri de pe planetă care permit observarea cerului înstelat până în cele mai mici detalii, scrie Agerpres.

Scopul înființării parcurilor stelare este acela de a ''păstra'' cerul nopții în claritatea sa naturală și de a educa publicul larg privind poluarea luminoasă și ce măsuri se pot lua în acest sens.

Zona Monumentului Național al Podurilor Naturale din Utah, SUA, a fost desemnată, la 6 martie 2007, de către Asociația ''Dark Sky'', primul parc stelar din lume, potrivit www.darksky.org. De aici se poate vedea luminoasa Cale Lacteee, în toată splendoarea sa, fără nicio poluare luminoasă. Declarate monumente ale naturii încă din 1908, cele trei poduri naturale din stâncă au fost numite "Kachina," "Owachomo" și "Sipapu" în onoarea nativilor americani, care o dată trăiau în această regiune, după cum menționează site-ul oficial al parcurilor naționale din SUA, www.nps.gov.

Imagini incredibile surprinse în zonele fără poluare luminoasă

Primul parc stelar din lume a fost omologat în Cartea Recordurilor ediția 2013

În anumite zone pot fi văzute până la 15.000 de stele de-a lungul unei singure nopți. Prin contrast, mai puțin de 500 de stele pot fi văzute din cadrul mediului urban. Poluarea luminoasă afectează nu doar cercetările astronomice, ci, într-un mod mult mai intens, și ciclul de viață al animalelor nocturne, care au nevoie de întuneric pentru a supraviețui.

La noi în țară, începând cu 2014, membrii Asociației Vadon din Sfântu Gheorghe au demarat procesul de găsire al celor mai potrivite locuri, în care ar putea fi amenajat un astfel de parc. Zona ideală, potrivit acestora, este sit-ul natural aflat în Munții Bodoc-Baraolt, care însumează circa 56.000 de hectare. Acesta va fi primul parc stelar din țară acreditat internațional, unde turiștii vor putea observa corpurile cerești fără a fi deranjați de poluarea luminoasă.

Imagini incredibile surprinse în zonele fără poluare luminoasă

Parcul Cherry Springs, Pennsylvania, SUA (2008), Parcul Forestier Galloway, Scoția (2009), Parcul Zselic, Ungaria (2009), Parcul lacului Clayton, New Mexic, SUA (2010), Parcul Național Big Bend Texas, SUA (2012), Parcul Național Valea Morții, California, SUA (2013), Parcul Național Northumberland și Parcul Kielder din Marea Britanie (2013), Monumentul Național Hovenweep, Utah-Colorado, SUA (2014), Parcul Național Capitol Reef Utah, SUA (2015) sunt printre parcurile stelare certificate la nivel internațional de pe Terra, de unde pasionații pot vedea stelele în toată strălucirea lor, conform www.darksky.org.

Sursa: AgerpresUn copil își face temele în stradă, la lumina diferitelor magazine! O poveste de viață emoționantă și fotografie ce nu m... Spune adio balsamului de rufe. Care este cel mai ieftin și bun înlocuitor...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x