Antena Căutare

Imagini inedite cu Transalpina acum 50 de ani. "Drumul Regelui" sau cel mai înalt din România, construit de familile de localnici din zonă

Transalpina, cunoscut și ca "Drumul Regelui" sau "Poteca Dracului", este cel mai înalt drum rutier din România, atingând altitudinea maximă de 2.145 metri în Pasul Urdele. Situat în Munții Parâng, Carpații Meridionali, drumul de 150 de kilometri leagă Oltenia de Transilvania și face o paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului.

Imagini inedite cu Transalpina acum 50 de ani. "Drumul Regelui" sau cel mai înalt din România, construit de familile de localnici din zonă Galerie
| Viorel Simionescu/ europafm.ro

Transalpina, cunoscut și ca "Drumul Regelui" sau "Poteca Dracului", este cel mai înalt drum rutier din România, atingând altitudinea maximă de 2.145 metri în Pasul Urdele. Situat în Munții Parâng, Carpații Meridionali, drumul de 150 de kilometri leagă Oltenia de Transilvania și face o paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului, notează Agerpres.

De la Sibiu, drumul alpin pornește din Jina, de unde coboară pe o distanță de șapte km până la Șugag. De aici începe urcușul. După câțiva kilometri se ajunge la barajul Tău și apoi la barajul Oașa. Transalpina continuă traversând în partea stângă barajul Oașa, mergând apoi până la Obârșia Lotrului.

În zona Transalpina se găsesc o serie de lacuri glaciare, printre care și lacul Gâlcescu, cel mai întins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 m lungime, 165 m lățime și 3,2 ha suprafață. Adâncimea maximă este de 10 m. Se află la o altitudine de 1.950 de metri și este populat natural cu pești. Zona din jurul lacului, declarată rezervație naturală, și lacul glaciar Gâlcescu sunt monumente protejate ale naturii.

Potrivit unor surse, citate de Agerpres, un prim drum a fost construit de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de coridorul IV strategic roman. Mai târziu, traseul a început să fie folosit de către păstorii din Mărginimea Sibiului, care își treceau turmele în Oltenia, fiind nu mai mult decât o cărăruie prăpăstioasă, numită sugestiv ''Poteca Dracului''. Pe lângă toate acestea, există și o legendă locală, care spune că, la sfârșitul secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei porțiuni din acest drum, în funcție de posibilitățile fizice și financiare ale sale.

În 1930 au fost demarcate lucrări de pietruire a drumului, iar inaugurarea s-a făcut în 1938 la Poiana Sibiului, în prezența regelui Carol al II-lea. Drumul era considerat, la acea vreme, o mare realizare tehnică, cu rol economic, strategic și militar.

Unul dintre puținii fotografi care au realizat poze de arhivă cu Transalpina, acum aproape 50 de ani, a acordat un interviu unui post de radio. Viorel Simionescu povestește cum a descoperit, în 1968, și cum a fotografiat cel mai înalt drum din România.

Descoperire miraculoasă, după 2.200 de ani! Oamenii de știință au rămas fără cuvinte când au găsit minunea sub pământ!... Aşa afli dacă ai probleme cu VEDEREA! Testul care te dă de gol. Găseşte "C"-ul printre literele "O"!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x