INEDIT! O scrisoare a lui Einstein de când viața lui era amenințată de naziști, vândută la o licitație. Ce a scris despre fiul lui diagnosticat cu schizofrenie este TULBURĂTOR

O scrisoare pe care Albert Einstein și cea de-a doua soție a sa, Elsa, au trimis-o în plin asediu nazist a fost adjudecată pentru 25.000 de dolari la o licitaţie organizată joi de casa Nate D. Sanders din Los Angeles.

O scrisoare pe care Albert Einstein și cea de-a doua soție a sa, Elsa, au trimis-o în plin asediu nazist chiar în ziua în care celebrul fizician de origine evreiască renunţa la paşaportul său german a fost adjudecată pentru 25.000 de dolari la o licitaţie organizată joi de casa Nate D. Sanders din Los Angeles.

Einstein a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale Maja Winteler-Einstein, în data de 28 martie 1933, de la bordul navei S.S. Belgenland, cu care venea de la New York spre Anvers (Belgia), unde fizicianul şi-a predat paşaportul consulatului german.

Soţii Einstein străbăteau oceanul întorcându-se din SUA, când Adolf Hitler a fost numit cancelar, la 30 ianuarie 1933. În timpul traversării, ei a fost informat că naziştii le-au percheziţionat apartamentul din capitala germană. Regimul nazist a postat chiar afişe în care se punea un preţ de 5.000 de dolari pe capul lui Albert Einstein.

În scrisoare, Elsa îşi exprima preocuparea faţă de Eduard ”Tete” Einstein (fiul lui Albert din prima căsătorie) şi amintea despre toţi prietenii lor care fugiseră ori se aflau în închisoare în Germania. "Dragă Maya", se arată în scrisoarea începută de Elsa, "sunt foarte îngrijorată pentru Tetel (...) sunt perspective sumbre pentru viitor", încheie ea.

În scrisoarea vândută cu preţul de pornire, soţia lui Einstein arată că sunt foarte trişti pentru veştile cumplite primite de acasă. "Maya, viaţa este cumplită. Doamne, toţi prietenii noştri au fugit ori au ajuns la închisoare".

Cu două săptămâni înainte, soţii Einstein hotărâseră să se întoarcă în Germania pentru a locui la casa lor de la ţară din localitatea Caputh, la sud-vest de Berlin şi a se interesa de fiul lor Tete, contrar avertismentelor prietenilor lor.

Îmbarcaţi pe nava S.S. Belgenland, cei doi soţi au aflat că şi casa de la ţară fusese percheziţionată de nazişti, astfel încât Einstein la sosirea sa la Anvers a decis să caute un refugiu sigur.

"Draga Maya, să credem că Tete se află cu tine a fost o greşeală, sau poate o dorinţă inconştientă a mea. Vom căuta un refugiu pentru la vară", se arată în rândurile scrise de Albert Enstein.

Când S.S. Belgenland a ancorat în portul din Anvers mulţi prieteni ai soţilor Einstein, inclusiv regii Belgiei, Albert şi prinţesa Elisabeta, le-au făcut o primire călduroasă.

Totuşi, ameninţarea nazistă era mult prea mare, asftel încât cei doi soţi au decis după câteva luni să revină în SUA, în octombrie 1933, asemeni altor zeci de mii de persoane.

Tete – Eduard Einstein, a fost cel de-al doilea fiu al geniului, din prima lui căsătorie, cu Mileva Marić. Tete a fost diagnosticat cu schizofrenie, la vârsta de 20 de ani. El și-a trăit aproape întreaga viață în sanatoriul Burghölzli din Zurich, unde a murit în anul 1965 din cauza unui atac cerebral pe care l-a suferit la vârsta de 55 de ani.

Albert Einstein a mai avut un fiu cu prima lui soție - Hans Albert Einstein, precum și o fiică, Lieserl Einstein.

Parteneri
Horoscopul lunii octombrie 2021. Berbecii trebuie să spună ceea ce simt. Descoperă ce-ți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2021 spune că în ciuda haosului, incertitudinii și a energiei lipsă, există luminița de la capătul tunelului. Chiar dacă zilele se scurtează, dacă ești dispusă să faci o schimbare în viața ta, atunci acum este momentul potrivit.
Catine.ro
Ultimele știri