O carte de bucate tipărită prima dată la Cluj-Napoca în 1695 a apărut la editura GastroArt tradusă din maghiara medievală. În carte se găsesc cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj şi cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.
„Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, care semnează şi notele explicative şi studiul introductiv.
Cartea o să fie prelansată la ediţia a treia a Congresului Naţional de Gastronomie şi Vin, pe 16 aprilie. Simultan, editura GastroArt lansează şi o carte despre pâine, un volum ce inaugurează colecţia de cărţi de specialitate din domeniul gastronomiei.
„Pâinea, aliment şi simbol. Experienţa sacrului” a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecţia dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie. Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine şi aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii.