- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Interpretare vise. Ce înseamnă când visezi șobolani. Afla ce spun psihanaliștii despre semnificația și interpretarea viselor tale de noapte sau de zi în articolele de pe a1.ro pe această temă
Visele pot juca un rol destul de important în viața cuiva mai ales atunci când ele par să aibă legătură cu realitatea, influențând-o adesea. Dacă în trecut, lumea credea cu tărie în vise și interpretarea lor, astăzi, puțini oameni își folosesc visele ca sprijin pentru înțelegerea propriei persoane.
Despre interpretarea viselor
Niciun vis nu este întâmplător sau banal. Dar pentru a înțelege adevărata semnificație a viselor este necesară interpretarea: acea parte a visului pe care ne-o amintim la trezire este conținutul manifest. Impulsurile, credințele, emoțiile, conflictele și amintirile inconștiente ascunse în spatele fațadei conținutului manifest reprezintă ideile latente ale visului. Travaliul visului este procesul care convertește gândurile latente în conținut manifest.
Visele sunt declanșate de amintiri ale zilei precedente care implică frustrări importante (resturi diurne). Potrivit lui Freud, scopul viselor este acela de realizare a dorințelor visătorului. Deși unele vise pot părea amăgitoare, înspăimântătoare sau autopunitive, o analiză mai atentă relevă o anumită formă (sau tentativă) de realizare a dorinței. Freud recunoaște o singură excepție: tendința de a avea vise repetate legate de un traumatism fizic anterior.
Visele se exprima prin simboluri. Freud atribuie o semnificație sexuală majorității simbolurilor. Cu toate acestea, pentru a interpreta visele este nevoie de mai mult decât o lista de simboluri și semnificațiile lor. Unele simboluri sunt accesibile doar visătorului, alte elemente sunt doar ceea ce par, fără a fi deloc simbolice.
Ce înseamnă când visezi șobolani
Freud ne arată în Omul cu șobolani, o lucrare cu cinci studii de psihanaliza, că acest animal, socotit necurat, care scormonește măruntaiele pământului, capătă o semnificație falică și anală, ceea ce-l leagă de noțiunea de bogăție, de bani. Așa se face că el este adeseori considerat o imagine a zgârceniei, a cupidității, a activităților nocturne și clandestine. Într-o interpretare valorizată, se pune accentul pe fecunditatea șobolanului, ca în Japonia, unde el este tovarășul zeului bogăției, Daikokuten.
Aceeași interpretare i se dă în China și în Siberia. Așa s-ar explica de ce, în analiza freudiana, șobolanii devin întruchipări ale copiilor: și unii, și ceilalți sunt semne de belșug, de prosperitate. Dar șobolanul care se vâră peste tot, este considerat și hoț. În India șobolanul (mushika) este animalul ce-l poartă pe Ganesha. Tot șobolanul este asociat cu noțiunea de furt, de însușire frauduloasă a bogățiilor.
Șobolanul din visele noaste face referire și la latura noastră prefăcută și bolnăvicioasă. Poate sugera și un lucru sau o situație anume care, într-un fel sau altul, stârnește repulsie. Este posibil să ne confruntăm cu o lipsă de loialitate din partea unui coleg sau a unui prieten.
Prinderea unui șobolan într-o capcană indică eliberare de îngrijorări și eliberare de tensiune.
Uciderea unui șobolan în vise semnifică atingerea succesului în urma încercărilor. Auzind șobolani fugind sau care rod în vis, face referire la vremea pe care ai pierdut-o. Este indicat să nu mai pierdeți vremea și să faceți ceva costructiv.
Visând un șobolan ca și animal de companie poate avea diferite înțelesuri. Acesta denotă vulnerabilitate și semne de îngrijorare, totodată, poate fi și o reprezentare a responsabilității pentru îngrijire. Ca și în cazul oricărui animal ar putea să ilustreze instinctele dumneavoastră și răspunsuri de bază la anumite evenimente.
Sursă foto: pexels.com
A cheltuit peste 120.000 de lire pentru a fi o adevărată păpușă Barbie: „Sunt un model de urmat”... Houston, we have a problem. Fraza care a făcut istorie e, de fapt, greșită. Povestea ”eșecului reușit” dintr-o zi de 13...