Un obiect atât de banal, dar cu o istorie fascinantă. Vorbim despre periuţa de dinţi, una dintre cele mai importante invenţii din toate timpurile. De unde vine? Cine a creat primul produs? Cum arăta la început?
Descoperirile arheologice din mormintele egiptene dovedesc faptul că prima periuţă de dinţi a fost, de fapt, un mic băţ care se mesteca. Mai bine zis, era vorba despre o bucată subţire a unei crengi. La unele popoare primitive, asemenea beţişoare se folosesc şi azi. Da!
În China, în timpul Dinastiei Tang (618–907) au fost inventate primele periuţe de dinţi cu păr. Dar nu, nu erau aşa cum le ştim noi acum, ci aveau forma unei pensule, iar firele de păr proveneau de la gâtul porcilor şi erau prinse de beţişoare din bambus sau de oscioare.
Încet, foarte încet, periuţele de dinţi cu peri s-au răspândit şi în Europa prin intermediul călătorilor. De abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea au devenit cunoscute în rândul oamenilor bogaţi. Cu siguranţă erau produse de lux!
Se spune că aceasta este periuţa folosită de Napoleon Bonaparte
Englezul William Addis a fondat, în 1780, prima firmă care producea periuţe de dinţi din oscioare şi păr de vacă.
A fost descoperit SECRETUL pătratelor colorate de pe ambalajul PASTELOR DE DINŢI! Vezi ce înseamnă
În jurul anilor 1860, oamenii din Anglia, Franţa şi Germania făceau cunoştinţă cu periuţele de dinţi pentru prima dată şi erau învăţaţi cum trebuie să se spele corect. Cu toate astea, a devenit o obişnuinţă mult mai târziu.
O fotografie din 1890 care arată cum să foloseşti periuţa de dinţi
Spălarea dinţilor a devenit destul de târziu o acţiune larg răspândită. De exemplu, în Statele Unite ale Americii se întâmpla asta de abia după al Doilea Război Mondial, întrucât soldaţii au fost obligaţi să îşi cureţe dinţii şi au adus acest obicei în casele lor.
Odată cu inventarea nailonului în 1935 a devenit posibilă fabricarea ieftină, în masă, a periuţelor de dinţi. Primele modele erau atât de tari încât puteau să rănească gingiile, aşa că nu erau recomandate. De abia în 1950 a devenit disponibil nailonul mai moale, care se potrivea mult mai bine.
În Elveţia anului 1954, doctorul Philippe-Guy Woog a inventat prima periuţă de dinţi electrică denumită “Broxodent”, iar dispozitivul trebuia conectat la o sursă de curent prin intermediul unui fir. Ştiai că cele electrice au fost iniţial produse pentru pacienţii cu abilităţi motorii limitate şi pentru cei cu aparat dentar?
Una dintre primele variante ale modelului "Broxodent"
De aici, lucrurile au avansat cu o viteză uimitoare. În prezent avem la dispoziţie sute de modele şi culori, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele...