- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O recentă postare a lui Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la Ministerul Culturii, și fost consilier municipal în Timișoara, a făcut furori pe Facebook. La început, nimeni nu a putut crede, apreciindu-se că este vorba despre o glumă bună dar apoi, după ”săpături”, s-a ajuns la concluzia că totul este perfect adevărat.
Concret, Ieremia îi atrăgea atenția primarului Nicolae Robu că din cauza lipsei unui management profesionist, la Teatrul German de Stat din Timișoara s-a ajuns la o situație de ”mirul lumii”. Elisa Covaci, noul consultant artistic al teatrului, dorea, cu puțin timp în urmă, să afle adresa de e-mail a domnului Moliere, pentru a coresponda cu acesta pe tema unor drepturi de autor.
Moliere, autorul, printre altele, a unor capodopere precum ”Avarul”, ”Bolnavul închipuit”, ”Mizantropul” ori ”Tartuffe”
Moliere e mort de 346 de ani, dar doamna consilier artistic Elisa Covaci are nevoie de adresa sa de e-mail, pentru a dialoga pe seama drepturilor de autor
Contactată de către cei de la Pressalert.ro, Elisa Covaci nu a negat: ”Informația este puțin greșită, nu mă ocupam eu de drepturile de autor, dar ne interesează adresa. Dumneavoastră ne puteți ajuta? Nu pot să vă dau detalii, colega care a lucrat înaintea mea a făcut adrese, dar nu știu cui. Putem să discutăm mai multe despre Moliere, dar m-ați luat pe nepregătite”, a spus dumneaiei. Chestionată dacă știe între ce ani a viețuit Moliere, consultantul artistic a răspuns, după mai multe ezitări și eschive, în timp ce căuta pe internet: ”Între '45 și '73. Pardon, între '22 și '73”.
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut ca Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director și actor, maestru infinit al satirei comice. Unul dintre cele mai faimoase momente din viața sa este chiar ultimul, care a devenit proverbial: a murit pe scenă, în timp ce juca ”Le Malade imaginaire” ("Bolnavul închipuit"). Vorbea, prăbușindu-se pe scenă. A murit la puține ore după aceasta la casa sa, fără împărtășanie, pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu. Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa, Armande, a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.
În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la Cimitirul Le Père Lachaise, Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine.
Revenind la Teatrul German de Stat din Timișoara, să spunem că ele este coordonat de Ioan Boldurean, fost inginmer la Avicola și la Fabrica de Ciorapi, și fost director la SC Getax SA. Două situații de care, cu siguranță, Moliere ar fi fost foarte mândru și pe care, cu a sa peniță măiastră, le-ar fi ironizat în cel mai fin mod posibil...
Nordul statului Botswana, locul de origine al omului modern - studiu... Un consultant al Teatrului German din Timişoara ar fi cerut adresa de e-mail a lui ”Molier” pentru o corespondenţă pe te...