Ridicată în 1980, pentru că în zonă se găsiseră importante zăcăminte de molibden, Kitsault, o așezare din British Columbia, Canada, a fost abandonată după doar 18 luni de viață, când prețul metalului a căzut. De atunci, totul se conservă perfect, orașul fantomă fiind perfect locuibil și astăzi!
Coasta de Nord a provinciei British Columbia, din Canada, a început să fie exploatată pe la 1900 când în zonă s-au descoperit zăcăminte minereale dar nu se poate spune că era o zonă puternic industrializată.
Lucrurile aveau să se schimbe în 1979, atunci când corporația americană Phelps Dodge a găsit, în regiune, molibden, componentă importantă în producerea oțelului. Totul a prins viață la Kitsault, orășel ce începea să se ridice la gura râului cu același nume. Așezarea a fost gândită pentru 1.200 de suflete într-un spațiu în care, până atunci, viețuiau, stabil, doar vulpile arginii și urșii grizzly.
94 de case au fost ridicate într-un singur an, 200 de apartamente, un spital, un mall, un supermarket dotat cu utilaje de ultimă generație. Din 1967 până în 1972 din regiune se exploataseră mai bine de 10 milioane de tone de ”molly”, așa cum alintau produsul localnicii, dar niciodată nu avusese loc o ”explozie” atât de mare.
Supermarketul își așteaptă clienții. În dreapta, cărucioarele sunt gata de start
”Minunea” a durat doar 18 luni. Un an și jumătate. Pe final de 1981 prețul la molibden a căzut. Atât de tare, încât întreaga exploatare a murit. Veștile proaste veneau din Statele Unite, unde metalulnu mai era la mare căutare, se găsiseră alte surse pentru producerea oțelului.
Ce s-a ales de Soci, orașul care a găzduit Olimpiada de Iarnă din 2014
Unii au plecat de bunăvoie. Alții au fost sfătuiți să plece. Ca în filme, totul s-a petrecut într-o noapte. Magazinul e intact. Dacă priviți cu atenție, se observă cărucioarele pentru cumpărături frumos alineate, gata de atac. Casa de marcat e perfect funcțională. Afară, un buldozer așteaptă doar o cheie pentru a ”demara”. Spitalul e alb, imaculat. Biblioteca, la fel, cu cărți perfect aranjate. În case se poate locui, perdelele au rămas la geamuri.
Din 1982 până în 2005, locul a fost COMPLET pustiu. Nu s-a umblat la nimic, nu s-a furat nimic. În fișetele spitalului au rămas toate documentele pacieniților, pe tabla sălii de sport stau scrise și azi, în 2015, numele elevilor care au trecut probele la sport acum trei decenii și jumătate.
Casele sunt păstrate în aceeași stare perfectă de 35 de ani. Dacă vrei, te poți muta și azi în ele
Cu 10 ani în urmă, pentru că peisajul era senzațional, o companie a închiriat ”orășelul”, pentru a-l transforma într-un sat de vacanță. Indianul Krishnan Suthanthiran a plătit 5,7 milioane de dolari, dar totul s-a dovedit un eșec.
De 35 de ani, Kitsault pare că doarme și că-și așteaptă mușterii să se întoarcă acasă...