Live acumObservator 06
Prime Time 20:30X Factor

Locul blestemat din România în care te întâlnești cu Moartea! Toți cei care au sfidat avertismentul au pierit

Este vorba despre Peștera Polovragi sau peștera lui Zamolxe, situată în Oltenia, în județul Gorj, în Munții Parâng și Căpățânii, comuna Polovragi. Denumirea vine de la termenul „polis” care înseamnă cetate în greacă și „vragi”, adică cetatea vracilor, a vrăjitorilor.

Este vorba despre Peștera Polovragi sau peștera lui Zamolxe, situată în Oltenia, în județul Gorj, în Munții Parâng și Căpățânii, comuna Polovragi. Denumirea vine de la termenul „polis” care înseamnă cetate în greacă și „vragi”, adică cetatea vracilor, a vrăjitorilor.

Zamolxis, unicul zeu al dacilor care a locuit aici, ar fi folosit peștera pentru a putea ajunge la cetatea dacică Sarmizegetusa, prin niște tuneluri secrete, subterane. Se spune că dacii ar fi ascuns comori de aur, aici.

Potrivit legendei, acesta ar fi rostit un blestem, denumit „blestemul aurului”, toți cei care vor dori să-i fure comoara să rămână pe veci în întunericul peșterii. Și, într-adevăr, au fost căutători de comori care au avut parte de morți neașteptate.

Deoarece foarte mulți copii își pierdeau viața în încercarea de a descoperi aurul, un călugăr care a locuit aici, călugărul Pahomie, a desenat „moartea cu coasa”, în urmă cu câteva sute de ani, pentru a-i speria.

Zvonurile despre comorile dacice ascunse în Polovragi au atras sumedenie de răuvoitori şi aventurieri lacomi. Toţi aceştia au avut parte de morţi tragice în încercările lor nesăbuite de a tulbura liniştea locului. Se spune că blestemul lui Zamolxis încă veghează locul

Peştera Polovragi este un obiectiv de neratat pentru cei pasionaţi de speologie sau pentru turiştii dornici de a mai marca încă un obiectiv ce duce spre inima pământului

Recomandari