Antena Căutare

Lucruri interesante pe care nu le stiai despre miros

Specialistii estimeaza ca oamenii pot distinge aproximativ 10.000 de tipuri de mirosuri. In cazul in care nu stiati, capacitatea de a aprecia mirosul mancarii pe masura ce este savurata, caracterizeaza doar oamenii. Iata cateva mirosuri specifice!

Mirosul mancarii

Gatitul la foc, descoperit acum 1.8 milioane de ani de catre stramosul nostru Homo Erectus, a indus aparitia primelor tipuri de mirosuri: cele de friptura si de fructe caramelizate. Urmatoarele tipuri de mirosuri (de iaurt, de lapte, de branza, de paine prajita) s-au remarcat odata cu aparitia agriculturii, acum aproximativ 15.000 ani.

Non-mirosul

Deficienta de a distinge mirosurile este cunoscuta sub numele de anosmie. Poetul romantic William Wordsworth, care nu putea distinge niciun tip de miros, suferea de aceasta afectiune. Ansomia poate fi congenitala sau cauzata de o lovitura puternica la cap, de vreun virus sau de lipsa vitaminei A.

Pentru cei care nu stiau, simtul olfactiv si memoria sunt puternic relationate. Asadar, deteriorarea portiunii creierului responsabila cu memoria nu afecteaza abilitatea de a detecta mirosurile, insa previne identificarea acestora.

Mirosul pamantesc

Denumirea stiintifica pentru mirosul pamantesc este: "Apare in urma eliberarii de uleiuri vegetale in sol si de catre bacterii, fiind cunoscut sub numele de actinomicete". Unul dintre compusii emisi este geosminul, sau "mirosul pamantului".

Mirosul animalelor

Potrivit lui Chris Yates, crabul miroase a ierburi piperate si marmelada. Cangurii miros a sos curry, iar mirosul unei girafe poate fi sesizat la o distanta de 400 de metri.

Sursa: Telegraph.co.uk
Foto: em-marata.blogspot.com

VIDEO! NASA a publicat cea mai detaliata harta topografica 3D a Pamantului... FOTO SOC! Un pui de rechin-CICLOP face senzatie in California!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x