Mirosul mancarii
Gatitul la foc, descoperit acum 1.8 milioane de ani de catre stramosul nostru Homo Erectus, a indus aparitia primelor tipuri de mirosuri: cele de friptura si de fructe caramelizate. Urmatoarele tipuri de mirosuri (de iaurt, de lapte, de branza, de paine prajita) s-au remarcat odata cu aparitia agriculturii, acum aproximativ 15.000 ani.
Non-mirosul
Deficienta de a distinge mirosurile este cunoscuta sub numele de anosmie. Poetul romantic William Wordsworth, care nu putea distinge niciun tip de miros, suferea de aceasta afectiune. Ansomia poate fi congenitala sau cauzata de o lovitura puternica la cap, de vreun virus sau de lipsa vitaminei A.
Pentru cei care nu stiau, simtul olfactiv si memoria sunt puternic relationate. Asadar, deteriorarea portiunii creierului responsabila cu memoria nu afecteaza abilitatea de a detecta mirosurile, insa previne identificarea acestora.
Mirosul pamantesc
Denumirea stiintifica pentru mirosul pamantesc este: "Apare in urma eliberarii de uleiuri vegetale in sol si de catre bacterii, fiind cunoscut sub numele de actinomicete". Unul dintre compusii emisi este geosminul, sau "mirosul pamantului".
Mirosul animalelor
Potrivit lui Chris Yates, crabul miroase a ierburi piperate si marmelada. Cangurii miros a sos curry, iar mirosul unei girafe poate fi sesizat la o distanta de 400 de metri.
Sursa: Telegraph.co.uk
Foto: em-marata.blogspot.com