Antena Căutare

Luna albastră, vizibilă pe 31 iulie! Ce se întâmplă cu adevărat în această zi specială

Un fenomen astronomic inedit, denumit "Lună albastră", se va produce vineri, pe 31 iulie, fiind un eveniment rar, întrucât este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru în cursul aceleiași luni calendaristice.

Galerie
Luna albastră va avea loc pe 31 iulie

Un fenomen astronomic inedit, denumit "Lună albastră", se va produce vineri, pe 31 iulie, fiind un eveniment rar, întrucât este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru în cursul aceleiași luni calendaristice.

Prima Lună plină a avut loc pe 2 iulie, iar cea de-a doua va avea loc la 31 iulie.

Fiecare lună calendaristică include o noapte cu Lună plină, dar, întrucât ciclul lunar şi anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o lună calendaristică include două nopţi cu Lună plină.

Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.

Articolul continuă după reclamă

Există diferite teorii cu privire la faptul că această Lună plină rară este numită "albastră" ("blue"). Una dintre acestea susține că termenul "blue" provine din cuvântul arhaic 'belewe' care înseamnă "a trăda". Oamenii din trecut ar fi crezut că Luna, după care își coordonau activitățile agricole, îi trădează apărând plină în mod neașteptat, în afara periodicității calendaristice obișnuite.

Iar cum Luna albastră este o Lună plină rară, de-a lungul istoriei au apărut și o serie de superstiții care o însoțesc. Ținând cont și de faptul că numărul 31 este "fatidicul" număr 13 inversat, iar data de vineri 13 este și ea destul de rară în calendar, Luna albastră care apare vineri 31 (așa cum se va întâmpla în această săptămână) este și ea însoțită de superstiții. Interesant este și faptul că ultima Lună albastră, cea produsă la 31 august 2012, a avut loc tot într-o zi de vineri, scrie agerpres.ro.

Premieră absolută în astronomie: A fost descoperită o planetă cu o coadă ca de cometă! "Am fost uimit de..."

Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu, în anul 1883, oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit "albastră" din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer.

Norul de cenușă era format din particule cu diametrul de aproximativ 1 micron, dimensiune similară lungimii de undă a luminii roșii. Particulele cu această dimensiune blocau lumina roșie în timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenușă aruncat în atmosferă de vulcanul Krakatau a funcționat ca un filtru albastru, iar Luna a devenit la rândul ei albastră.

Oamenii au putut vedea Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după incendii de pădure foarte puternice.

Noaptea rechinilor! Scufundarea navei USS Indianapolis, cel mai cumplit atac din istorie... Începe Postul Adormirii Maicii Domnului! Ce recomandă nutriționiștii pentru o alimentație sănătoasă, în această perioadă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x