- Inter Club D'escaldes – FCSB se vede pe Antena 1 și în AntenaPLAY pe 15 iulie de la 21:30!
- AVANPREMIERA sezonului 9 Insula Iubirii, pe 20 iulie, la Berăria H. Vezi primul episod în avans, alături de Radu Vâlcan și ispite
Cu mult timp înainte de inventarea electricității și frigiderelor, oamenii erau nevoiți să găsească diferite metode pentru a conserva hrană.
Așa a fost inventată mâncarea pe care oamenii o pregătesc de peste 2 milioane de ani, scrie Science Alert.
Tradiția s-a păstrat până în ziua de azi în numeroase țări, inclusiv România.
Acest mod de a prepara carnea continuă să fie folosit cu succes la nivel global.
Mâncarea pe care oamenii o pregătesc de peste 2 milioane de ani
Mâncarea pe care oamenii o pregătesc de peste 2 milioane de ani a apărut în urma necesității de a conserva carnea pe termen mai lung. Înainte de frigider, congelator și electricitate, carnea era conservată, printre altele, cu fum. Un nou studiu sugerează că această practică are o vechime de peste 2 milioane de ani.
Potrivit experților, conservarea hranei prin afumare ar fi putut fi motivul principal pentru care strămoșii noștri ar fi început să facă focuri.
Generarea flăcărilor e strâns legată de evoluția umană. În primele zile ale acestei invenții, procesul ar fi necesitat un efort considerabil, pentru a porni focul, dar și pentru a-l menține.
Conservarea cărnii ar fi fost motivul principal pentru depunerea acestui efort. Studiul a fost realizat de 2 cercetători din cadrul Universității din Tel Aviv. În trecut, au studiat evoluția umană în contextul vânării animalelor de talie mare.
9 situri arheologice diferite, descoperite în Africa de Sud, Kenya, Israel, Etiopia și Spania, au fost analizate pentru studiu.
Experții au analizat mărimea rămășițelor animale descoperite în aceste locații, plus vechimea lor. Se pare că unele dintre oase au o vechime de peste 2 milioane de ani.
„Procesul de strângere a combustibilului, pornirea focului și menținerea lui în timp necesita un efort semnificativ. Așa că aveau nevoie de un motiv eficient din punct de vedere energetic pentru a face acest lucru,” a declarat paleoantropologul Miki Ben-Dor, ce a dezvăluit m
Mâncarea pe care oamenii o pregătesc de peste 2 milioane de ani. „Am propus o nouă ipoteză cu privire la acest motiv.”
Potrivit experților, în aceste situri au fost descoperite urmele unor focuri, dincolo de rămășițe animale. Mai mult, experții au estimat câștigul energetic al consumării cărnii imediat după procesare versus atunci când aceasta e conservată.
Datele sugerează că aceste focuri nu erau făcute doar pentru căldură sau pentru a găti animalele de talie mare imediat.
Carnea afumată are o vechime considerabilă
Flăcările și fumul ar fi putut afuma și usca această carne, pentru a rezista mai mult. În plus, așa ar fi putut ține la distanță și prădătorii care ar fi vrut să participe la festin, după ce oamenii și-ar fi mânat porția.
Citește și: Dieta viitorului va fi foarte diferită, susțin experții. Ce am mânca în doar 10 ani
„Pentru prima oameni, utilizarea focului nu era atât de simplă. La cele mai multe situri cu o vechime mai mare de 400.000 de ani, nu există dovadă unor focuri,” a declarat Ben-Dor. „Chiar și așa, în anumite situri, există semne clare că a fost folosit focul. Dar fără oase arse sau dovada preparării cărnii.”
„Înțelegem că oamenii din acea perioadă - mai ales Homo erectus - nu foloseau focul în mod regulat. Ci ocazional, în locuri specifice și pentru scopuri speciale,” a continuat expertul.
Un elefant, de exemplu, ar fi putut hrăni 12 oameni timp de 3 luni, potrivit estimărilor. Aceste milioane de calorii meritau să fie conservate pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Avertisment FBI pentru utilizatorii iPhone și Android. Ce mesaje trebuie să șteargă „de urgență”... Care sunt șansele ca AI să pornească Al Treilea Război Mondial sau Apocalipsa. Avertismentul experților...