Oameni de știință de pretutindeni și-au manifestat, de-a lungul timpului, curiozitatea de a ști ce se află în mantaua pământului. Acum, după mai bine de 60 de ani de încercări, aceștia vor avea o șansă reală să descopere adevărul, căci un proiect de explorare va debuta în cursul acestei săptămâni.
Astfel, după mai bine de 60 de ani de încercări ale specialiștilor în geologiei de a suprafața acestui înveliș, abia acum vor fi demarate ample lucrări, ce au ca scop pătrânderea până la nivelul mantalei.
Cu ajutorul unei tehnologii avasate, care se află pe nava Joides Revolusion, care va pleca din Sri Lanka spre sudul Oceanului Indian, în punctul denumit Atlantis Bank, cercetătorii vor fora până la o adâncime de 1,5 kilometri și vor preleva mai multe mostre de rocă din straturile explorate, după care vor continua lucrările până când vor atinge suprafața care desparte scoarța terestră de pământ.
Motivul pentru care oamenii de știință au luat decizia de a începe lucrările în această zonă este faptul că există dovezi care arată că în acest loc mantaua se află cel mai aproape de scoarța pămânutului, astfel că investigațiile vor fi făcute într-un timp mai scurt.
Această acțiune nu este prima de acest fel. În anul 1960, oceanograful Walter Munk şi echipa sa de geologi au reuşit să sape până la o adâncime de 183 de metri, însă cercetările efectuate nu au fost încununate de succes, căci în timpul unor rafale de vânt, o freză a fost distrusă.
Sursa: Yahoo
Vorbește patru limbi străine, face cercetare și își dă doctoratul, dar nimeni nu o ia în serios fiindcă e o Barbie umană... Hollywood, un oraș de poveste! Cum a ajuns o localitate obscură centrul cinematografiei mondiale...