NASA avertizează că o furtună solară puternică s-ar putea izbi de Pământ în curând. Forța exploziei va fi atât de mare încât ar putea afecta rețeaua de comunicații, sistemul de navigare și chiar și rețeaua de curent în toată lumea.
NASA a emis avertismentul după ce o furtună solară puternică a erupt săptămâna trecută. Dar aceea nu era direcționată către Pământ, scrie Daily Mail.
Acea explozie solară a avut o forță de X2.7, adică cea mai puternică clasă pentru astfel de fenomene.
Exploziile solare sunt emisii intense de radiație și provin din pete solare.
NASA avertizează că o furtună solară ar putea provoca pene de curent pe Pământ
Petele solare sunt zone mai reci și mai întunecate pe suprafața Soarelui. Acestea generează unele dintre cele mai puternice explozii din Sistemul Solar. Aceste explozii pot dura de la câteva minute, la câteva ore.
Tocmai pentru că a avut loc o furtună solară puternică săptămâna trecută, NASA avertizează acum că acest fenomen s-ar putea repeta în curând.
Citește și: Cea mai puternică erupție solară din 2025 până acum. Ce forță fantastică a avut Soarele
Explozia de categorie X2.7 a avut loc pe 14 mai și a provenit din acea mai activă regiune a Soarelui. Acum, această zonă se rotește spre Pământ.
O explozie similară ca cea de pe 14 mai ar fi cauzat pene de curent în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. În plus, ar fi afectat și rețeaua de curent din estul SUA.
NASA avertizează că vor mai urma explozii solare în următoarea perioadă. Contează foarte mult când au loc însă. Dacă exploziile au loc atunci când pata solară e îndreptată spre Pământ, atunci vom avea de-a face cu o furtună geomagnetică.
Potrivit NASA, o astfel de furtună solară va afecta comunicațiile radio, rețelele de curent, semnalul GPS. În plus, va fi un pericol și pentru nave spațiale și astronauți.
„Devine intens, mai ales că această zonă activă se apropie de noi,” a scris Vincent Ledvina, expert în fenomene spațiale, pe platforma de socializare X.
NASA avertizează că o furtună solară s-ar putea izbi în zilele următoare de Pământ. Ca urmare, planeta trebuie să se pregătească pentru potențialele probleme pe care le-ar putea cauza.
Furtuna solară ar putea genera aurore boreale în mai multe țări
O furtună solară cu o astfel de intensitate poate duce și la crearea unor aurore boreale spectaculoase în țări mult mai sudice. Anul trecut, au fost vizibile aurore boreale inclusiv în România în urma unui astfel de fenomen.
Exploziile solare sunt grupate în 5 categorii - A, B, C, M și X. Fiecare dintre aceste clase e de 10 ori mai puternică decât cea precedentă. A e cea mai slabă, X e cea mai puternică.
Citește și: De ce nu e bine să privești spre cer când e eclipsă de soare. Ce ți se poate întâmpla
Potrivit experților, aproximativ 5 pete solare active sunt vizibile pe partea Soarelui îndreptată spre Pământ. O nouă zonă magnetică activă se rotește înspre noi încet.
Ca urmare, șansele ca o explozie solară să se izbească de Pământ în următoarele zile sunt mari.
În plus, pe 19 mai, o altă pată solară a produs o explozie solară moderată. Numărul acestor fenomene e mai crescut în această perioadă pentru că ne aflăm în maximul solar, din ciclul de 11 ani prin care trece steaua care se află la centrul Sistemului Solar.
Așa că am putea avea parte de mai multe astfel de explozii în acest an.
De ce nu trebuie să apeși vreodată pe Snooze când sună alarma. Riscul la care te expui fără să îți dai seama, potrivit e... Cum a reacționat un italian când a văzut mașinile din parcarea unui mall din București: „Nu ştiu dacă e o reprezentanță”...