Sonda spațială Juno, care orbitează planeta Jupiter din luna iulie 2016, a detectat uragane uriașe la polii acesteia și a cules date fără precedent despre atmosfera și interiorul celei mai mari planete din Sistemul Solar.
NASA a publicat joi în revista Science primele două studii efectuate pornind de la datele primite de la sonda de 3,6 tone în timpul primei sale apropieri de Jupiter pentru a încerca să-i afle misterele, informează France Presse.
Orbita eliptică a lui Juno a permis oamenilor de știință să facă observații cu totul noi. Sonda a putut astfel să survoleze polii lui Jupiter și s-a apropiat la mai puțin de 5.000 de kilometri de straturile atmosferice superioare ale planetei.
''Imaginile din regiunile polare ale lui Jupiter, nemaivăzute niciodată până acum, arată mase strălucitoare de formă ovală care sunt foarte diferite de ceea ce s-a putut observa la polii lui Saturn'', un alt gigant gazos, scriu oamenii de știință.
De fapt, este vorba de uragane gigantice al căror diametru poate atinge 1.400 de kilometri.
Descoperire ULTUITOARE a astronomilor. A apărut o planetă nouă și ciudată: „Parcă ar fi din polisitiren”... Un bebeluș „e readus” la viață de către medici! La sfârșit, nou-născutul plânge, iar medicii au puterea să zâmbească...