"Incercam sa aflam raspunsuri la unele dintre cele mai importante intrebari despre sistemul nostru solar - cum s-a format Jupiter, cum a evoluat, ce s-a intamplat la inceputul sistemului solar", a declarat liderul misiunii, Scott Bolton, de la Southwestern Research Institute din San Antonio.
Misiunea Juno, in valoare de 1,1 miliarde de dolari va studia structura gigantului de gaz, compozitia si magnetosfera, printre altele.
Sonda va fi alimentata cu energie solara, prin trei panouri solare imense, fiind prima care va calatori asa de departe doar pe energie solara. Juno va studia Jupiter timp de un an pamantean, realizand 33 de orbite. La sfarsitul perioadei, sonda se va prabusi in planeta de gaz. Cercetatorii au programat prabusirea astfel incat sa nu se loveasca, din greseala, de una din lunile lui Jupiter si sa le contamineze, intrucat unele din ele ar putea sustine viata.
"Eu sper, cel mai mult, ca predictiile noastre despre Jupiter, sa fie gresite si sa gasim ceva complet diferit de ceea ce ne asteptam", a declarat unul dintre expertii misiunii Juno, Fran Bagenal, de la Universitatea Colorado.
Alte opt sonde spatiale au mai zburat pe langa Jupiter si lunile sale, incepand cu anii 1970: Voyager I si voyager II, sondele Pioneer, Galileo, Ulysses, Cassini si cel mai recent, in 2007, sonda New Horizons, a carui destinatie finala este Pluto.
Citeste si Jurnalul!
Foto: nasa.gov