Antena Căutare

Nicolae Tomaziu, ultimul supravieţuitor al lagărului de la Canalul Morţii. Orfan de mamă, a cunoscut războiul și a stat șapte ani în temniță. La 100 de ani, îi mulțumește lui Dumnezeu

Un veac de... suferință, un veac de credință, un veac de singurătate: este povestea de viață a  Părintelui Nicolae Tomaziu, singurul deținut în viaţă care a supravieţuit lagărului de muncă de la Canalul Morţii, cum era denumit Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Un veac de... suferință, un veac de credință, un veac de singurătate: este povestea de viață a Părintelui Nicolae Tomaziu, singurul deținut în viaţă care a supravieţuit lagărului de muncă de la Canalul Morţii, cum era denumit Canalul Dunăre-Marea Neagră.

La cei 100 de ani pe care-i are, bătrânul, cu o existență demnă de un film istoric, a învățat să ierte. Pentru că și-a dat seama că salvarea îi este în Dumnezeu, bătrânelul s-a retras la Mănăstirea Caraiman din Buşteni. Acolo se roagă, îți scrie memoriile și-i asigură pe cei care trec pragul lăcașului de cult că suferința, oricât de grea și de intensă ar fi, poate fi depășită. Puterea stă în om și în Dumnezeu.

În luna august, a fost decorat de președintele Iohannis la Palatul Cotroceni, alături de alți doi deținuți politic. Nicolae Tomaziu s-a născut în data de 28 februarie, în anul 1916, în comuna Păltiniş, din judeţul Botoşani. Tifosul care i-a ucis mama şi l-a îmbolnăvit şi pe el a fost prima experinţă grea prin care a trecut. Și-a petrecut ani în temnițele comuniste. A fost judecat şi condamnat la șapte ani de închisoare, executând 6 ani şi 6 luni (1947-1954), cea mai mare parte la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Acuzațiile care i s-au adus? Uneltire împotriva ordinii sociale.

Articolul continuă după reclamă

„Moarte de om era Canalul Morţii, aşa se spunea. E ceva inexplicabil cum poţi să îţi baţi joc de nişte oameni, aşa fără niciun motiv, doar atâta, că nu m-am înscris la partid. Mă rugam lui Dumnezeu să mor mai repede, să scap de chinuri, ceva de neexplicat”, a afirmat într-un interviu Nicolae Tomaziu.

Războiul, iadul pe pământ

Pe lângă această experiență, bătrânelul a cunoscut și atrocitățile războiului. În 1937, a terminat armata. Când a izbucnit cel de-Al II-lea Război Mondial a fost chemat la oaste, iar regimentul din care a făcut parte a ajuns până la Odessa şi în Munţii Tatra.

Război ca la război, le-am suferit pe toate, le-am trecut cu bine pe toate cu voia lui Dumnezeu şi cu rugăciunile pe care le fac. Am vrut într-o noapte să mă duc la poartă să mă împuşte ei şi m-am trezit din somn în timp ce spuneam Tatăl Nostru. Am zis că trebuie să le rabd până la capăt şi am răbdat mereu. Am ieşit de acolo la 37 de kilograme, numai oase şi piele”, și-a amintit el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Adevărul.

La cei 100 de ani, părintele Tomaziu scrie și în fiecarea zi îi mulțumește lui Dumnezeu că a reușit să-și păstreze mințile.

Foto: Adevărul/ Revista OK

Au trecut zece ani de când „vânătorul de crocodili” Steve Irwin a murit! Între timp, fetița sa a devenit o femeie superb... Un chirurg a rugat un băiețel să doneze sânge și să-și salveze sora! Reacția lui este de nedescris!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x