Antena Căutare

Nu auzisera de electricitate, dar au "spart" Androidul: Experimentul etiopian

Putem doar sa ne imaginam cum este sa fii un copil dintr-un sat etiopian, unde populatia nu numai ca este analfabeta, dar nici nu a vazut un cuvant scris vreodata. In doua dintre astfel de sate totusi, copiii nu doar ca au invatat sa utilizeze o tableta, dar au reusit chiar sa o „hack”-uiasca la doar cinci luni dupa ce au primit-o.

Proiectul One Laptop per Child (OLPC) a presupus initial distribuirea in scoli de tehnologie accesibila ca pret, in locuri unde infrastructura educationala este slab dezvoltata sau chiar inexistenta, pentru a imbunatati programa scolara. Ceea ce a rezultat din acest proiect dupa cativa ani a fost ca, daca copiilor doar li se predau diferite informatii, acestia nu se educa sa afle si sa asimileze cunostiinte de unii singuri (nu „invata sa invete”), fapt care este cheia unei bune educatii.

De aceea, cei din cadrul proiectului au organizat un experiment in care in doua sate etiopiene unde au livrat cateva cutii care contineau mai multe tablete Motorola cu incarcatoare solare (cate una pentru fiecare copil - aproape 1.000 in total), configurate cu un sistem de operare in limba engleza si un program software prin care se puteau urmari aplicatiile care erau folosite. Tabletele nu aveau un manual de intructiuni si nu era nimeni care sa le explice cum se folosesc.

Fondatorul proiectului OLPC, Nicholas Negroponte, a povestit in cadrul conferintei MIT Technology Review's EmTech cum a decurs totul: „Am lasat cutiile in sat. Inchise. Sigilate. Nici o instructiune, nici o persoana. Ma gandeam ca pana la urma copiii o sa se joace cu cutiile! Dupa patru minute, un copil nu numai ca a deschis o cutie, dar a gasit butonul de on/off. El nu mai vazuse pana atunci un buton on/off. A pornit tableta. Dupa 5 zile, fiecare copil folosea 47 de aplicatii pe zi. Dupa doua saptamani cantau cantecele ABC in limba engleza in sat. Si dupa 5 luni, au hack-uit Android-ul. Un idiot din organizatia noastra sau de la laboratorul media a dezactivat camera! Si copiii si-au dat seama ca tabletele au o camera, asa ca au hack-uit Android-ul!”.



Proiectul are scopul de invata copiii sa scrie si sa citeasca in limba engleza, fapt ce poate fi realizat doar din costul fabricarii si livrarii unei singure tablete pentru fiecare copil, daca acestia vor invata singuri, dupa cum a aratat experimentul. Faptul si mai impresionant este ca pe durata desfasurarii proiectului, studiile au aratat ca multi dintre copii isi invatau si parintii sa scrie si sa citeasca folosindu-se de calculatoarele lor.

Citeste si Science World!

Cea mai lunga coada din lume: 500.000 de japonezi au asteptat sa intre la un targ de benzi de desenate... INTERNETUL ASCUNS: Reteaua “Tor” – criminali platiti, experimente medicale, libertate de exprimare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x