Experții au descoperit o bacterie misterioasă, nemaivăzută până acum, care a fost găsită la bordul Stației Spațiale Tiangong.
Noua bacterie poartă denumirea de Niallia tiangongensis, după stația spațială în care a fost găsită, scrie Live Science.
Aceasta e un tip de bacterie înrudit cu un microb care se găsește în solul de pe Pământ și care poate cauza septicemie.
Bacteria a fost descoperită într-una din cabinele stației, susțin experții.
O bacterie misterioasă a fost găsită la bordul Stației Spațiale Tiangong
După ce o bacterie misterioasă a fost găsită la bordul Stației Spațiale Tiangong, experții au realizat mai multe teste. Potrivit analizei, bacteria nu doar că e unică, dar s-a și adaptat la mediul spațial. Ca urmare, poate fi folositoare pentru viitoarele misiuni spațiale.
Experții au publicat analiza bacteriei în jurnalul International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
„Înțelegerea caracteristicilor microbilor în timpul misiunilor spațiale de durată lungă e esențială pentru protejarea sănătății astronauților și menținerea funcționalității navei,” au scris experții în studiu.
Noua bacterie a fost descoperită în mostre colectate în 2023 de către echipajul din misiunea Shenzhou-15. Echipajul a adunat mai multe mostre din modulele stației cu ajutorul bețișoarelor sterile. Acestea au fost înghețate ulterior pentru a putea fi transportate.
După ce au fost trimise înapoi pe Pământ, analiza a dezvăluit că bacteria e înrudită cu Niallia circulans. Cu o formă tubulară, această bacterie emite spori și se găsește, de cele mai multe ori, în sol și mâncare. Poate cauza septicemie în cazul pacienților care au probleme cu sistemul imunitar.
Dar această bacterie misterioasă care a fost găsită pe Tiangong, este o dovadă a abilității extraordinare de adaptare a microbilor. Bacteria s-a adaptat la condițiile extreme din spațiu.
Experții au descoperit gene care sunt legate de stresul oxidării, care repară bacteria după daune cauzate de radiație și unele gene care ajută bacteria să creeze pelicule biologice pentru a extrage carbon și nitrogen din aer.
Încă nu se știe dacă bacteria Tiangong e periculoasă pentru oameni
Deși a fost analizată în laborator, experții încă nu știu dacă aceasta e periculoasă pentru oameni. Experții speră că mai multe studii vor scoate la iveală și acest aspect.
Cercetătorii vor să afle mai multe informații despre această bacterie și modul în care s-a adaptat și supraviețuit la condițiile din spațiu. Mai mult, vor să protejeze și astronauții de viitoare riscuri legate de bacterii care s-au adaptat la spațiu.
Aceasta nu e prima bacterie care a evoluat în spațiu. În 2018, experții NASA au descoperit 4 tipuri de bacterii nemaivăzute până atunci care erau rezistente la antibiotice. Acestea se ascundeau în toaletele de pe Stația Spațială Internațională. Fiecare dintre ele avea noi adaptări fascinante ce le permiteau să supraviețuiască în spațiu.
Tiangong se aseamănă ca dimensiuni cu fosta staţie sovietică Mir. E mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ea este cunoscută şi sub numele de CSS (Chinese Space Station în engleză).
China şi-a dezvoltat considerabil programele spaţiale în ultimii 30 de ani. A alocat miliarde de euro în acest sector de activitate pentru a ajunge la nivelul Statelor Unite, Rusiei şi Uniunii Europene.
Cum a reacționat un italian când a văzut mașinile din parcarea unui mall din București: „Nu ştiu dacă e o reprezentanță”... Singura specie de păsări care poate zbura înapoi. Cum e posibilă mișcarea surprinzătoare...