Antena Căutare

O copilărie în imagini. Regele Mihai așa cum nu a mai fost văzut!

În foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional, vizitatorii au ocazia să vadă, până la sfârşitul lunii, 40 de panouri fotografice care îl înfăţişează pe Regele Mihai copil, la doar trei luni, alături de părinţii săi, regina Elena şi regele Carol al II-lea, la joacă, în leagăn, grădinărind, iarna pe schiuri de lemn, învăţând să tragă cu puşca de vânătoare, costumat în indian, cu lotca, călărind sau la scăldat, instantanee care sunt reunite în expoziţia „Regele Mihai – o copilărie fericită”

În foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional, vizitatorii au ocazia să vadă, până la sfârşitul lunii, 40 de panouri fotografice care îl înfăţişează pe Regele Mihai copil, la doar trei luni, alături de părinţii săi, regina Elena şi regele Carol al II-lea, la joacă, în leagăn, grădinărind, iarna pe schiuri de lemn, învăţând să tragă cu puşca de vânătoare, costumat în indian, cu lotca, călărind sau la scăldat, instantanee care sunt reunite în expoziţia „Regele Mihai – o copilărie fericită”.

Imaginile provin din colecţiile Familiei Regale a României şi din colecţia "Luiza Berman”, fiica lui Iosif Berman, cel care a realizat mare parte dintre fotografii.

“Suntem în faţa unui lucru exceptional, care este plin de învăţăminte. Privind aceste fotografii cu atenţie o să vedem care era disciplina unei familii care-şi pregătea copiii pentru cel mai înalt scop al vieţii, acela de a fi conducătorul unui popor. Tot ce se întâmplă în aceste fotografii cu monarhul nostru este plin de farmec şi de adevăr. Şcoala, sportul, bucuriile simple ale vieţii, contactul cu natura, toate acestea pregăteau un ingenuu pentru evenimente care să facă mai târziu istorie”, a deschis discuţia, la vernisaj, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale” Bucureşti (TNB).

"Privind aceste imagini ale istoriei neamului nostru, putem să reflectăm la ce este esenţial, de a nu părăsi ideea că provinciile Române, şi mai târziu România Mare, au fost ţări, popoare, destine conduse de monarhi, de domnitori, de voievozi şi că apariţia republicii comuniste a rupt istoria în două. N-am putut reînnoda istoria de acolo de unde a fost ruptă, dar avem toate drepturile rezervate să spunem adevărului pe nume”, a continuat amfitrionul evenimentului.

Articolul continuă după reclamă

"Este important să vedem în aceste fotografii excepţionale, care au fost descoperite în arhiva Berman, un monarh care se bucură, care e plin de sensibilitate, care prin aceasta ne-a dat sentimentul că ne înţelege”, a spus Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR).

Istoricul Georgeta Filitti a vorbit despre personalitatea monarhului. "Lumea l-a păstrat pe regele Mihai în suflet. Privind aceste fotografii este un adevărat memeto pentru noi. A fost regele nostru şi a rămas regele nostru, ca un simbol de normalitate, de demnitate, de ţară europeană care a fost România”, a punctat istoricul, care a îndrăznit să precizeze că "dacă astăzi România ar fi fost condusă de regele Mihai se găsea o altă soluţie pentru achiziţionarea <Cuminţeniei Pământului>. Nu mâna întinsă la fiecare. Cred că ăsta e ecartul, distanţa între ţinuta regală şi cealaltă ţinută”.

Lascăr Zamfirescu la 95 de ani, nepotul lui Duiliu Zamfirescu, prezent la vernisaj, care a fost coleg cu Majestatea Sa, a mărturisit că anii aceia au fost cei mai rodnici, cei mai spornici, cei mai interesanţi. Şi-l aminteşte pe regele Mihai simpatic, ca şi acum. "Sunt fericit că am putut cunoaşte un om ca el”, a spus Lascăr Zamfirescu.

"Până în momentele de faţă, Regele a trăit pentru ţara sa, a fost pregătit să o slujească, să o conducă, şi în ciuda nefericirilor care i-au jalonat ţara, a rămas una dintre cele mai prestigioase, nu numai ale României, ci ale Europei întregi”, a subliniat Georgeta Filitti, la deschiderea expoziţiei.

Jurnalista Adina Ştefan, cea care a păstrat fotografiile lui Iosif Berman, lăsate moştenire de la fiica acestuia, a vorbit despre „istoria vie”. Adina Ştefan a întâlnit-o pe Luiza Berman, fata cea mare a celui mai renumit fotoreporter din interbelic, Iosif Berman, care a fost colaboratorul lui Dimitrie Gusti, fotograf oficial al Regelui Carol al II-lea, o persoană familiară, în special, a Reginei Maria şi pentru o vreme aproapiat Majestăţii Sale. "Luiza Berman mi-a fost prietenă 10 ani. Când a simţit că o să plece, avea 92 de ani, mi-a lăsat prin testament colecţia de familie a tatălui ei. Dintre sutele de fotografii, am găsit 40 de clişee pe sticlă cu regele Mihai copil, din 1927. Ea mi-a spus: <Fă tot ce-ţi stă în putere ca să rememorezi personalitatea tatălui meu!>. Aşa am făcut”, a povestit Adina Ştefan la vernisaj pentru news.ro.

"Din acele clişee, pe care mi le-a încredinţat Luiza Berman, se regăsesc 30 în această expoziţie. Fotografiile lui Berman se diferenţiază de altele prin talentul lui de fotoreporter, sunt instantanee autentice: regele sapă cu lopeţica, merge cu trotineta, face activităţi recreative. Ele sunt foarte preţioase pentru că sunt pe sticlă. Povestea este că în 2011, când a murit Luiza Berman, am pus la cale această expoziţie, care are loc acum, la 120 de ani de la naşterea Reginei Elena, 95 de ani ai Majestăţii sale şi 75 de ani de la moartea lui Berman. Eu vreau să-l fac cunoscut pe Berman în aşa măsură încât să fie inclus în programa şcolară de la Facultatea de Jurnalism şi Arte Vizuale. Este singurul fotograf din România care are 17 fotografii în National Geographic, revista autentică din America în 1934. Niciun artist fotograf de atunci nu a mai reuşit performanţa”, a declarat jurnalista pentru News.ro.

Ea a mărturisit că deţine doar fotografii ale familiei Berman. "Eu nu am fotografii cu personalităţi, eu am fotografii de familie, cele mai multe portrete ale lui Berman, familia, fetele, soţia, prieteni, fotografii artistice, ce-i plăcea lui să facă când avea timp liber. Nucleul ei este acesta, imaginile cu Regele Mihai. Mie îmi place cel mai mult fotografia regelui cu însuşi Berman, iar cea mai adevărată fotografie regală este cea care-l înfăţişează pe regele Mihai, copil, pe cal. Se spune că rasa aristocrată se vede din felul cum călăresc şi felul cum mânuiesc spata. Deci, când un copil stă aşa, e născut rege”, a concluzionat Adina Ştefan.

Din partea Familiei Regale a României, la eveniment a asistat principesa Maria.

Itinerată în ţară şi străinătate, expoziţia este realizată de Asociaţia România Culturală în parteneriat cu: ICR, TNB, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Ţării Făgăraşului "Valter Literat", Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte.

Zodia care va câstiga la Loto, anul acesta. Tu vei fi fericitul câştigător?... Femeia n-a fost lăsată să ia apă din fântână, așa că soțul s-a enervat și a dat satului o lecție colosală!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x