Când te duci să scoți bani de pe card, probabil nu te gândești că un infractor a fost acolo înaintea ta și a montat anumite accesorii pe aparat cu scopul de a-ți fura datele personale – doar că uneori, fix asta se întâmplă.
Ai crede că trebuie să fii puțin naiv să îți pierzi datele de pe card. De obicei, victime sunt acele persoane care cred în prinți nigerieni generoși și care își introduc datele pe site-uri bizare. Doar că nu e mereu așa, din păcate. Datele îți pot fi furate chiar și atunci când crezi că ești atent.
Jurnalistul Max Eddy de la PCMag a povestit cum, din cauza infractorilor de bancomate, întregul cont bancar i-a fost transferat către Turcia și a fost nevoit să își înlocuiască cardul de trei ori în două luni.
El a explicat că a realizat pericolul de fraudă atunci când a aflat că furtul datelor de pe card poate fi făcut într-un mod foarte simplu, prin inserarea unei benzi magnetice de citire într-un computer și deschiderea unui procesor text. Dispozitivele care îți pot fura datele sunt instalate de infractori direct în bancomate.
Un aparat folosit de infractori pentru a fura date este un dispozitiv mic care se montează deasupra cititorului normal al bancomatului. Adeseori, este montată și o cameră ascunsă undeva în apropiere (deasupra bancomatului sau chiar în tavan), care să înregistreze și PIN-ul persoanei. Unii infractori aleg să instaleze direct o tastatură falsă deasupra celei normale, care să înregistreze direct PIN-ul oamenilor, scrie Playtech.ro, care oferă date și despre alte modalități de operare ale hoților din bancomante.
Tocmai de aceea, sfatul lui Eddy este ca, atunci când ajungi la un bancomat, să verifici semnele că cineva a instalat ceva ce nu ar trebui să existe acolo. Dacă ceva pare bizar (la tastatură, la ecran sau la cititor), e bine să ai grijă. Poate fi orice – culoare diferită, material diferit, grafice care nu se aliniază corect, tastatură care pare să fie prea groasă și multe altele.