- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Se pare că faptul că oamenii cu un coeficient de inteligență modest au tendința de a prelua truismele frumos ambalate în citate de pe Facebook și Instagram nu e doar o răutate gratuită.
Un studiu confirmă faptul că cei care au tendința de le interpreta ca fiind adevăruri general valabile sunt mai predispuși să creadă în teoriile conspirației, în paranormal și medicina alternativă. Cercetarea a fost desfășurată de Gordon Pennycook și un grup de oameni de știință de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada. Aceștia au testat sute de participanți pentru a stabili legătura, iar rezultatele au fost publicate într-o lucrare numită sugestiv „On the reception and detection of pseudo-profound bulls***”, scriu cei de la The Independent. Cuvântul „bulls***” este repetat de aproximativ 200 de ori.
Drept exemplu, au dat următorul citat pseudo-profund: „Înțelesul ascuns tranformă frumusețea abstractă de nedescris”. Deși citatul pare să aibă o semnificație profundă, e, practic, o compilație de cuvinte pompoase alăturate într-o frază. Spre deosebire de declarațiile fără niciun sens, cele din categoria despre care vorbim pretind că implică o semnificație sau un adevăr, dar nu îl conțin. Pennycook a folosit și un site care generează automat astfel de citate. Acesta e încă activ și are o gamă largă de aforisme de tipul „Ne aflăm la intersecția dintre transformare și dorință”.
Citește continuarea pe Playtech.ro.