- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Toma Caragiu și Jean Constantin, doi dintre cei mai mari actori ai României, au fost născuți în aceeași zi, 21 august, la trei ani distanță unul față de altul. Împreună, în viața reală, la fel ca și în fața camerelor de filmat, cei doi făceau spectacol.
Una dintre cele mai cunoscute întâmplări amuzante cu actorii Toma Caragiu și Jean Constantin s-a petrecut la gară, în timp ce „Tomiță” își aștepta colegul de filmare, care sosea la București de la Constanța.
„Mă aştepta în gară cu toată trupa, iar el comenta. Şi îl întreba cineva: «Ce aveţi domnu’ Caragiu?» Şi el gemea: «Eu, Toma Caragiu, aştept şatra în gară. Paştele mamii lui de ţigan! Îl omor şi o să fie un ţigan în minus în ţară!»”, povestea chiar Jean Constantin.
Actorul, însă, nu era țigan decât atunci când voia să fie, pentru publicul lui. Jean Constantin, al cărui nume real a fost Constantin Cornel Jean. A avut origini grecești, la fel ca Toma Caragiu, născut pe 21 august 1925, în satul Aetomilitsa din Grecia. Familia de aromâni Caragiu a emigrat în timpul Războiului Civil și s-a stabilit în România, la Ploiești. Cei care l-au cunoscut pe Toma Caragiu își aminteau că, la petreceri, cânta și dansa grecește.
Jean Constantin s-a născut pe 21 august 1927, cu trei ani după Toma Caragiu, din mamă grecoaică, Caliopi Stavreg Zaharia, şi tată macedonean albanez, Dumitru Jean, conductor arhitect.
Ca într-un scenariu comic, Toma Caragiu și Jean Constantin obișnuiau să se amuze jucând rolurile de căpitan şi cel de bişniţar, în viața reală, într-o vreme când cel de-al doilea făcea des naveta pe ruta Constanţa-Bucureşti. La gară, atât la un capăt, cât şi la celălalt, adesea, era aşteptat de Dumitru Galani, respectiv, la Capitală, de „Tomiță”.
Când îl vedea, Toma Caragiu, cu mârâitul lui specific, după cum îşi amintea Galani, îl întreba ce i-a adus. „Jean juca şi el rolul mai slugarnic, «da, Tomiţă, ţi-am adus cafea»“. Uneori, Toma Caragiu îl întâmpina pe Jean Constantin spunându-i, conform aceluiaşi prieten, „au plecat nemţii şi nu v-au împuşcat pe toţi“.
Chiar şi când îl invita la el, Toma Caragiu îi cerea, în glumă, câte ceva. „Îi zicea, «eşti invitatul meu, Jane, dar te duci în oraş, cumperi 200 de grame de cafea, şi nu uita de zahăr»“.
Toma Caragiu i-a confiscat lui Jean Constantin câțiva… pești
O altă întâmplare avându-i protagonişti pe cei doi pare desprinsă din rândul celor în care jucau. Erau la Snagov, la cabane, după o serie de filmări dificile. Seara, trebuiau să revină în Bucureşti, unde Jean Constantin plănuia să îşi viziteze un frate, Nelu. Pentru că nu voia să meargă la el cu mâna goală, a convins nişte pescari să îi prindă crapi şi plătici. Pe când îşi ducea, fericit, peştii la cabană, a apărut „nea Tomiţă Caragiu“.
„Cum mă vede, mă şi ia la...ture cu morga lui sobră şi inimitabilă: «Bravo, ţigane, te apucaşi de braconaj! Furi peştii satului! Frumos, ce să zic! Ei, află Parpanghele, că peştele se confiscă». Am zis, «Nea Tomiţă, să vezi..., am de făcut o vizită deseară, la»..«Nimic, am zis, peştele se confiscă», îmi ia exemplarele şi dispare în bufet“, rememora episodul actorul.
În fine, a făcut rost de alţi doi peşti, dar ghinionul i l-a scos iar în faţă pe nea' Tomiţă care i-a confiscat din nou peştele, spre hazul celor din echipă.
- Citește și: Cum l-au găsit pe Toma Caragiu. ”Caramitru bâiguie: ochelarii lui”...Îmbrățișați. Morți din prima clipă...
Aflând că în acea după-amiază, un microbuz mergea la Bucureşti cu o „treabă urgentă“, l-a îmbunat pe şoferul Milică să îl ia şi pe el. Treaba atât de urgent era să ducă peştii lui la restaurantul „Pârâul rece“. Caragiu urma să fie amfitrionul unei cine la care îşi invitase 10 colegi. Ajuns la capitală, Jean Constantin s-a prefăcut că merge spre Hala Traian, pentru ca apoi să facă cale întoarsă. Ajuns la „Pârâul rece“, i-a explicat celui responsabil că domnul Caragiu se răzgândise, iar peştii aveau să fie pregătiţi la „Bordei“.
Mai departe, lui Jean Constantin i s-a povestit că ajuns la restaurant, nea Tomiţă a lipit trei mese, cerând peştii, moment în care responsabilul nu ştia cum să se scuze. „La auzul acestor vorbe, Caragiu a scrâşnit din dinţi şi a mai zis: „Ah, ţigane, am să te mănânc de viu, cu pene, cu fulgi cu tot“.
Trei săptămâni, „braconierul“ nu a mai dat pe la Buftea, deşi avea filmări. Aflase că nea Tomiţă pusese toţi portarii în alertă să îi dea de veste cum îl văd.
Jean Constantin, bătut la filmări, lângă Toma Caragiu
Unul din cele mai iubite roluri jucate de Jean Constantin a fost Ismail, din „Toate pânzele sus!“”. Turcul Ismail, care nu se despărţea niciodată de polonicul lui, avea replici savuroase, stâlcite intenţionat în limba română. Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“.
Operatorul celor trei filme ale seriei, Nicolae Mărgineanu, a povestit cum a încasat-o Jean Constantin în timpul filmărilor, lângă Toma Caragiu.
„Scenele de detenţie s-au filmat la Văcăreşti. La un moment dat, în frizeria închisorii, Jean Constantin şi Puiu Călinescu stăteau pe scaune, îmbrăcaţi în zeghe. Fără să-şi dea seama nimeni din echipă, a apărut acolo chiar frizerul puşcăriei, un individ uriaş, care l-a apucat brutal de păr pe Jean şi a vrut să-l radă corespunzător, crezând că e chiar un deţinut adevărat. Jean făcea naveta de la Constanţa şi se întâmpla să mai şi întârzie uneori. Ţin minte că la un moment dat Toma Caragiu a spus, cu mimica lui inimitabilă: «Paştele mamii lui de ţigan! Ăsta precis a furat ceva din tren şi l-au prins! De-asta nu mai vine!»“.
Toma Caragiu l-a bătut pe Jean Constantin, la filmările pentru „Procesul alb”. „Fața nu I s-a mai desumflat zile întregi și nici pe scaun nu se mai putea așeza”
În memoria lui Jean Constantin a rămas și „bătaia” pe care a luat-o de la Toma Caragiu, la filmările pentru filmul „Procesul alb”, unde el a fost authentic până la capăt în rolul vânzătorului de ziare Gică Hau-Hau.
„A încasat de la Toma Caragiu (în rolul Ciripoi, în «Procesul alb», n.r.) atâtea palme şi atâtea lovituri de centură încât zile întregi faţa nu i s-a mai desumflat şi nici pe scaun nu se mai putea aşeza. Dar cronicile l-au numit formidabilul, extraordinarul“, mărturisea Iulian Mihu, regizorul filmului, citat de Adevărul.
„«Procesul alb» a fost primul meu film. Criticii de film spuneau «extraordinarul Jean Constantin», lucru care mi-a mers la inimă. Când mă bătea Toma Caragiu în “Procesul alb”, în secvenţa de la Poliţie… am simţit-o. Bătaia s-a filmat pe viu, cu un aparat silenţios. Operatorul îi spusese lui Toma că trebuie “să se simtă palma” pe faţa mea. Eram în gros plan. Jucam cu un actor atât de mare!”, își amintea chiar Jean Constantin.
Jean Constantin și Toma Caragiu au jucat în mai multe producții împreună, între care se numără, în afară de „Procesul alb”: Brigada Diverse intră în acțiune” (1970), „Zestrea domniţei Ralu” (1970), „Brigada Diverse în alertă” (1971), „B.D. la munte și la mare” (1971), „Haiducii lui Șaptecai” (1971), „Nu filmam sa ne amuzam” (1975), „Gloria nu cîntă” (1976), „Mastodontul” (1975), și „Explozia” (1973).