- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tonul este un pește apreciat mai ales pentru faptul că are un conținut slab de grăsimi. Totuși, mulți consideră că ar trebui să evite conservele de ton, căci produsele pot fi contaminate cu metale grele. Nutriționiștii trag însă un semnal de alarmă și arată ce pericol se ascunde în conservele de ton, de fapt.
Ce pericole ascund conservele de ton, de fapt. Detaliul la care trebuie să te uiți atent
Cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline, cu sos tomat, cu saramură sau porumb și alte legume, conservele de ton au început să fie printre produsele des consumate de români. Se găsesc ușor în mai toate magazinele și sunt potrivite atât în dietele normale, cât și în regimurile de slăbit.
Citește și: Botulismul, o afecțiune periculoasă. Cum preparăm corect conservele și ce sfaturi ne dau specialiștii
În plus, conservele de ton pot fi folosite într-o multitudine de rețete savuroase, de la paste și bruschete și până la pizza, salate și multe altele.
Totuși, nu de puține ori s-a spus faptul că aceste produse nu trebuie consumate des, fiindcă există riscul să fie contaminate și să conțină metale grele, precum mercurul.
E important de menționat faptul că doar anumite tipuri de ton conțin un nivel ridicat de mercur, motiv pentru care specialiștii recomandă să alegi mereu tonul de tip bigeye, ongol sau skipjack, adică specii mai mici și mai sigure din acest punct de vedere.
Dincolo de riscuri există însă și numeroase beneficii. Potrivit specialiștilor, tonul la conservă are un nivel ridicat de Omega 3, lucru ce contribuie semnificativ la sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular. O conservă de ton îți poate aduce un aport important de vitamina D, dar și sentimentul de sațietate de care ai nevoie, mai ales în perioadele în care te afli la diete de slăbit. De asemenea, tonul la conservă are și alte benficii, precum conținutul semnificativ de seleniu, arată cei de la livestrong.com.
O singură conservă de ton are în jur de 142 de calorii și oferă nu doar seleniu sau Omega-3, ci și o cantitate de 32 de grame de proteine.
Există totuși un detaliu la care trebuie să fii atent, atunci când consumi o conservă de ton: conținutul de sare. Un alt „pericol” pe care îl ascund aceste produse este cantitatea mare de sare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca un adult să consume zilnic cel mult 2 grame de sare, însă o simplă conservă de ton are puțin peste un gram de sare, ceea ce înseamnă că, dacă dorim să respectăm indicațiile specialiștilor, în restul zilei ar trebui să ne calculăm cu grijă restul cantității de sare ingerată.
Dragobete 2023. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România... El este bărbatul cu cel mai lung nume din lume. Are 2310 prenume și un nume de familie. Inițial se numea Laurence Watkin...