Antena Căutare

Planta miraculoasă, elixirul sănătății, stocată alături de aur în comorile imperiale, în Grecia Antică, a fost redescoperită

Planta "miraculoasă" Silphium, consumată de greci, romani și egipteni, despre care se credea că a dispărut în urmă cu două mii de ani, a fost redescoperită recent în Turcia de către un profesor, care crede că a găsit o ultimă tulpină care a supraviețuit timpului.

Galerie
Planta miraculoasă, elixirul sănătății, stocată alături de aur în comorile imperiale, în Grecia Antică, a fost redescoperită | shutterstock.com

Planta, pe care grecii antici o numeau silphion (silphium), era o plantă cu “flori de aur”. A fost cândva cel mai căutat produs din Marea Mediterană, chiar înainte de ascensiunea Atenei și a Imperiului Roman.

Plata miraculoasă era folosită în scopuri medicinale, alimentare și chiar contraceptive

Se crede că planta cu flori galbene atașate de o tulpină groasă era zdrobită, prăjită, sotată și fiartă în scopuri medicinale, alimentare și chiar contraceptive. În timpul domniei lui Iulius Cezar, peste o mie de kilograme din plantă au fost stocate alături de aur în comorile imperiale ale Romei, iar puieții de silphion erau evaluați la același preț cu argintul, potrivit greekreporter.com.

Citește și: Ashwagandha, misterioasa plantă ayurvedică. Are beneficii mari pentru sănătate, potrivit specialiștilor

Articolul continuă după reclamă

Cu toate acestea, la doar șapte secole după ce planta adorată a fost documentată pentru prima dată crescând de-a lungul coastei Cirenaica, în ceea ce este astăzi Libia de astăzi, silphionul a dispărut din lumea mediteraneană antică.

Cronicarul roman Pliniu cel Bătrân, în Istoria sa naturală, susține că "doar o singură tulpină a fost găsită" din această plantă în secolul I d.Hr. și "a fost dăruită împăratului Nero". Aceasta a fost ultima atestare documentară a silfionului.

Citește și: Consumul acestui aliment poate fi un motivul pentru care unii oameni trăiesc 100 de ani. Este ieftin și ușor de găsit

Inspirați de relatările antice, exploratorii botanici din tot Evul Mediu au căutat perpetuu această plantă pe trei continente, deși în zadar. În consecință, istoricii au considerat că dispariția silfionului a fost prima dispariție înregistrată a unei specii, plantă sau animal.

În ciuda faptului că planta a fost percepută ca fiind dispărută timp de secole și a dispărut complet din cărțile de istorie, un cercetător de la Universitatea din Istanbul, Mahmut Miski, bănuiește că a redescoperit planta străveche. El crede că Ferula Drudeana care crește pe Muntele Hasan este planta antică evazivă - la aproape o mie de kilometri de locul unde a crescut odată.

Potrivit unui raport al National Geographic, cercetătorul a descoperit că aceasta are asemănări cu planta silphion, care se potrivesc cu textele botanice vechi și cu imaginile plantei de pe monedele Greciei antice.

Ferula Drudeana are compuși anticancerigeni și proprietăți antiinflamatorii foarte asemănătoare cu cele cunoscute a fi găsite în silphium

Cercetătorul a observat că ambele plante au aceeași rădăcină cu ramificații groase și flori galbene. În plus, ambele au scopuri medicinale puternice. Ferula Drudeana are compuși anticancerigeni și proprietăți antiinflamatorii foarte asemănătoare cu cele cunoscute a fi găsite în silphium.

Chiar dacă Ferula Drudeana se găsește la sute de kilometri de locul de unde provine, potrivit lui Miski, a fost găsită în două locații din Turcia, care au fost cândva casa grecilor antici, cu mii de ani în urmă. Una dintre aceste locații este Cappadocia.

Citește și: Pot sau nu medicii să își prescrie singuri tratament și rețete pentru afecțiuni. Când le oprește legea “puterea” de a se ajuta

Analizele arată compuși medicinali similari cu cei ai plantei antice

Potrivit înregistrărilor, oile și caprele pășteau pe pășunile unde creștea silphionul. Oile adormeau după ce îl consumau, iar pe capre le făcea să strănute. Textul său spune așa: "Sucul acestei plante se numește "laser" și este foarte în vogă atât în scopuri medicinale, cât și în alte scopuri, fiind vândut la același preț cu argintul. Cu toate acestea, în acești mulți ani trecuți, nu a fost găsit în Cirenaica."

Citește și: Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare

Teoriile bizare ale oamenilor de știință italieni despre Vlad Țepeș, sursa de inspirație pentru Dracula. Ce afecțiune ar... Un bărbat s-a apucat să sape în grădină și a transformat locul total. Vecinii, uimiți de ceea ce au descoperit în curtea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x