Unul dintre filmele despre care se vorbeşte mult în toată lumea acum este filmul Son of Saul, Fiul lui Saul. Este un film unguresc al regizorului Laszlo Nemeş, este filmul care a primit la Cannes anul trecut Marele Premiu al Jiuriului, de curând a primit Globul de Aur la categoria Cel mai bun film străin, iar acum se vorbeşte de el la Los Angeles pentru că este favoritul la Oscarurile care se vor acorda luna aceasta. De fapt a luat 22 de premii până acum. Dincolo de asta, este un film absolut tulburător pe care avem şansa să îl vedem şi la noi în cinematografe.
Unul dintre actorii direct implicaţi în proiect este Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar din Cluj, care joaca in prezent in spectacolul lui Silviu Purcarete, Victor sau Copiii la putere.
Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a filmului Fiul lui Saul în data de 11 martie. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes și a fost distins cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul Fipresci la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur.
Saul Ausländer este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
Levente Molnar, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.
„Nu pot percepe și înțelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte„, a mărturisit Levente Molnár.
"Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un un om găsește în interiorul său puterea mântuirii. ", a declarat regizorul László Nemes.