Un pui de barză are, de astăzi, buletin de Bucureşti, la doar câteva săptămâni după ce a venit pe lume. Datele de identificare îi vor ajuta pe specialiştii din lumea întreagă să-i afle vârsta şi originile.
Cercetătorii au descoperit de curând că berzele şi-au făcut cuib inclusiv în Capitală dar numai unul dintre pui este suficient de tânăr pentru a putea fi însemnat de ei.
Pentru a fi inelat, puiul a trebuit să fie coborât din cuib. Operaţiunea a avut loc când părinţii erau plecaţi „după masa de prânz”.
„Este inedit să avem un cuib într un oraş atât de mare cum este Bucureştiul, dar în acelaşi timp Bucureștiul s-a dezvoltat mult, sunt multe case. Faptul că încă avem berze în sate arată că agricultura nu este încă atât de nocivă ca în vest”, a spus Ovidiu Bufnilă de la Societatea Ornitologică Română.
Puiul de barză numărul 100 R va fi gata, în două sau trei săptămâni, de marea călătorie. Va zbura sute de kilometri până în sudul Africii, dar poate se va întoarce în România într-un an sau doi.
Cele două familii de berze din Bucureşti au fost descoperite prin aplicaţia „Uite Barza". În total, în ţara noastră, prin aceeaşi aplicaţie, au fost înregistrate 6.400 de familii până anul trecut. Cele mai multe berze au fost identificate în regiuni din Ardeal şi Banat.