Pământul se mişcă în Vrancea, iar nouă ni se pare că din ce în ce mai des. Frica de un seism devastator nu ne dă pace. 56 de secunde. Doar de atât a avut nevoie cutremurul din '77 pentru a îndolia România. Peste 1500 de oameni au murit. De 7 ori mai mulţi au fost răniţi. 35.000 de familii au rămas pe drumuri. Astazi se împlinesc 37 de ani de la seismul care a îngenunchiat Capitala. Cei care au trăit pe pielea lor dezastrul nu l-au uitat nicio clipă. Aud şi acum vuietul care a semănat moartea.
Ana Fălămaş avea 34 de ani la cutremur. Acum are 71. N-a uitat nicio clipă imaginile de coşmar. Doamna Ana consideră că ea şi fiica ei, care avea atunci de 8 ani, au fost salvate de un miracol. Acum 37 de ani, a avut presimţiri sumbre toată ziua.
”Aveam o stare de nelinişte. Am vrut să mă întind în pat. Când m-am aşezat în pat, aveam aşa un zgomot care îmi spunea: du-te, du-te, du-te, du-te. Şi atunci, m-am îmbrăcat şi am plecat”, povestește doamna Ana.
A plecat câteva blocuri mai încolo, la naşa ei. Ea şi fiica ei au păcălit astfel moartea. Dar nu vor uita niciodată acea frică imensă pe care au trăit-o.
”Prima dată au început să zguduie geamurile. Atunci a început mai tare, am intrat în panică. Când am vrut să trec dincolo, la copil, am căzut pe spate. Naşa ţipa: Nu mă lăsa!. Se vedea o flamă ca o holbură, venea un vârtej, aşa”.
Când pământul s-a liniştit, s-a întors acasă. De fapt, în locul unde odată fusese acasă. ”Erau numai plăci, una peste alta”. Locuia într-un bloc de 11 etaje. Din cei 500 de vecini, pe mulţi nu i-a mai văzut niciodată. Chipurile împietrute ale celor omorâţi de dărâmături o urmăresc şi acum.
”Viu nu am văzut pe nimeni, cât am stat. Toţi erau morţi. Morţi, da. Era domnul Matache, directorul de la Brâncovenesc, care era cu soţia şi i-au găsit copiii îmbrăţişaţi. Locuiau la etajul 8”.
Iminenţa unui cutremur puternic este, în ultimii ani, tot mai des adusă în discuţie de numeorşi specialişti. Dacă un asemenea cataclism s-ar produce, ar fi bine să nu ne bazăm numai pe hazard. Putem face noi înşine diferenţa între viaţă şi moarte.
Dacă seismul ne prinde în casă, e indiciat să nu ne grăbim să ieşim, ci să ne adăpostim într-un loc în care sunt cât mai puţin pericole, de preferat sub un corp de mobilier rezistent. Trebuie să avem pregătit din timp un rucsac pentru situaţii de urgenţă. Dacă suntem prinşi sub dărâmături, doar salvatorii ne pot scoate.
După un cutremur puternic reţelele de telefonie cad. Dacă seismul ne prinde în locaţii diferite, este bine ca fiecare dintre noi să avem un loc de întâlnire, stabilit dinainte, împreună cu membrii familiei.
În ediţia de mâine a Observatorului, veţi vedea ce planuri au autorităţile pentru cei care refuză să plece din blocurile cu risc seismic.
FOTO: timetv.ro
Le era scris în stele că vor ajunge după gratii! Ce spune astrograma condamnaților în Dosarul Transferurilor... Peştii trebuie să se înarmeze cu răbdare: Horoscopul zilei, cu Andreea Joiţa...