Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Primul scenariu scris de Gabriel García Márquez, publicat în premieră

Primul scenariu scris de Gabriel García Márquez, pentru filmul „El gallo de oro”, a fost descoperit recent şi va fi publicat în premieră într-o carte dedicată autorului mexican Juan Rulfo, informează El Pais.

Pasionat de film, Gabriel García Márquez a ajuns în Mexic în 1961. Carlos Fuentes era deja căsătorit de patru ani cu actriţa Rita Macedo, era prieten apropiat al lui Luis Buñuel şi scrisese deja pentru un serial. Juan Rulfo, cu zece ani mai în vârstă, avea deja două opere publicate şi era cel mai implicat în cinematografie - filmase cu María Félix şi scrisese scenarii pentru Emilio Fernández.

Cinematografia mexicană nu doar a atras personalităţi ale literaturii, ci a fost şi domeniul în care ele au colaborat.

Totul a fost fabricat în „castelul lui Dracula”, cum numea García Márquez sediul producătorului Manuel Barbachano. Acolo, García Márquez l-a cunoscut, între alţii, pe cineastul spaniol Carlos Velo, unul dintre regizorii marcanţi ai epocii de aur mexicane, şi pe Fuentes, care tocmai publicase „La región más transparente” (1961).

În 1963, Gabo a acceptat să lucreze ca scenarist şi să adapteze un text al lui Rulfo, „The Golden Cockerel/ El gallo de oro”, o nuvelă - publicată abia în 1980 - despre destin şi noroc, scrisă cu scopul de a fi adaptată pentru ecran.

Filmul a fost lansat în 1964, în regia lui Roberto Gavaldón, şi scenariul care a stat la baza lui a fost scris în acelaşi an.

Fiul regizorului a găsit, în arhiva familiei, un text datat decembrie 1963. El va fi publicat prima dată în cartea „Juan Rulfo y el cine”.

Scenariul, consultat de El Pais, are 68 de pagini dactilografiate şi este semnat Gabriel García Márquez şi Carlos Fuentes, aceiaşi doi care au realizat adaptarea finală, împreună cu regizorul.

„Faptul că primul nume care apare este al lui sugerează că autorul principal este García Márquez. Este vorba despre două texte foarte diferite. Primul este mult mai literar, iar al doilea nu este o corectură, ci o rescriere deplină”, a declarat profesorul Douglas J. Weatherford de la Brighan Young University din Utah, autor principal al cărţii care va fi co-editată de universitate şi RM.

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă. Printre cele mai cunoscute romane ale lui, care se înscriu în universul „realismului magic”, se numără „Un veac de singurătate”, „Toamna patriarhului”, „Cronica unei morţi anunţate” şi „Dragostea în vremea holerei”.

Sursa : news.ro

Recomandari